Město ovládne smích a dobrá nálada

Pardubice se chystají na velký svátek humoru. Sedm divadel tu bude bojovat o titul Komedie roku. Začíná Grand festival smíchu.

Pardubice čeká týden plný divadla. V pondělí 27. února odstartuje již dvanáctý ročník soutěžní přehlídky Grand festivalu smíchu. Sedm souborů představí ve Východočeském divadle své nejlepší komedie. Diváci, divadelní kritici i studentská porota pak rozhodnou, kdo si odveze perníkovou trofej a titul Komedie roku.

„Pro letošní ročník jsme měli opravdu z čeho vybírat. Viděla jsem víc než třicet komedií. Těch kvalitních bylo tolik, že vedle soutěžní části diváci nepřijdou ani o řadu zajímavých inscenací v doprovodném programu,“ slibuje dramaturgyně festivalu Jana Uherová.

Přehlídku veseloher zahájí 27. února v sedm hodin večer královéhradecké Klicperovo divadlo se svojí adaptací legendárních Světáků. Režisér Vladimír Morávek propojil příběh trojice venkovských fasádníků s režijními poznámkami Zdeňka Podskalského, které barvitě dokreslují napjatou dobu vzniku slavného filmu a k tomu navíc přimíchal ještě osudy populární skupiny Golden Kids. Výsledkem je inscenace plná obrazů, metafor a chytrého nepodbízivého humoru.

Návrat do 30. let

Nejen trampy a zálesáky, ale všechny milovníky retro stylu určitě potěší představení mladoboleslavského divadla Zločin v Posázavském Pacifiku. „Režisér Ondřej Havelka se ujal příběhu s lehkostí a zároveň noblesou, stejně jako herci, kteří jsou většinou i schopnými hudebníky,“ chválí inscenaci divadelní kritička Jana Soprová.

Satiru o globálním oteplování a nejaktuálnějším světovém dění s názvem Kacířka přiveze do Pardubic Západočeské divadlo Cheb. Domácí Východočeské divadlo zasáhne do přehlídky také satirou, pro změnu politickou. Příběh Liška v kurníku aneb Pan ministr v Kmínovicích vypráví o tom, jak to dopadne, když je politika rychlejší než elektrika.

Pozadu nezůstanou ani pražské scény. Režisér Petr Svojtka se v Divadle pod Palmovkou také rozhodl upravit známý film. Vybral si Woodyho Allena a jeho Sex noci svatojánské.

Divadlo v Dlouhé zase zkusí zaujmout diváky i porotu českou klasikou s moderním nábojem. Na své festivalové úspěchy z předchozích ročníků bude chtít navázat Našimi furianty od Ladislava Stroupežnického.

„Pro mě je ale nejen v kontextu festivalu naprostou lahůdkou Dealer's Choice (Kdo rozdává, rozhodne) z Dejvického divadla. Současný pohled na čistě mužský svět, se všemi vášněmi, sny i traumaty, se tu propojuje s hazardní hrou, která je neoddělitelnou součástí života. Z hereckého hlediska je to bonboniéra, ve které každý kousek má svou jedinečnou chuť, na kterou nejde zapomenout. Ivan Trojan, David Novotný nebo Václav Neužil, který byl za roli Bugsyho nominován na Cenu Thálie. Je to fakt skvěle namíchaná směs divadelní nadsázky s hluboce působivou tragikomickou autenticitou,“ tvrdí Soprová.

Hvězdní patroni

I letos bude mít každé soutěžní představení své patrony. „Na festival by mohli dorazit Václav Postránecký, Jiří Bartoška, Jan Přeučil nebo Petr Kostka,“ představuje oslovené herce ředitel pardubického divadla Petr Dohnal.

Součástí programu bude kromě divadelních inscenací třeba i tradiční nedělní kuličkiáda na ledě. Novinkou je pak Cena Genia smíchu, kterou může získat herec, autor či režisér, který měl v poslední době velké zásluhy v oblasti komedie. „Je to cena pro aktivní umělce. Její název odvozujeme od sochy Genia, která stojí v průčelí historické budovy divadla,“ vysvětluje Dohnal.

Velkolepý divadelní týden vyvrcholí v Pardubicích 5. března od osmi hodin večer tradičním Galavečerem smíchu, na kterém pořadatelé vyhlásí vítěze.

GRAND FESTIVAL SMÍCHU 27. ÚNORA - 5. BŘEZNA

Soutěžní program Městské divadlo

• 27. 2., 19.00: Světáci (Malované děti), Klicperovo divadlo Hradec Králové
• 28. 2., 19.00: Sex noci svatojánské, Divadlo pod Palmovkou, Praha
• 29. 2., 19.00: Liška v kurníku aneb Pan ministr v Kmínovicích, Východočeské divadlo Pardubice
• 1. 3., 19.00: Naši furianti, Divadlo v Dlouhé, Praha
• 2. 3., 19.00: Zločin v Posázavském Pacifiku, Městské divadlo Mladá Boleslav
• 3. 3., 19.00: Kacířka, Západočeské divadlo v Chebu
• 4. 3., 19.00: Dealer's Choice (Kdo rozdává, rozhodne), Dejvické divadlo, Praha

Doprovodný program

• 27. 2., 19.00, KD Hronovická: Paní Piperová zasahuje, Ochotnický soubor J. K. Tyla
• 28. 2., 19.00, Malá scéna: Central Park West, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana a 3D company
• 29. 2., 19.00, KD Hronovická: Amazonie, Buranteatr, Brno
• 1. 3., 17.00, Malá scéna: Praská hřídel u sifonu, Divadlo tří, Pardubice
• 2. 3., 19.00, Malá scéna: Když se zhasne, Do Houslí, Pardubice
• 3. 3., 17.00, Malá scéna: Pražské legendy, Geisslers Hofcomoedianten, Kuks
• 4. 3., 19.00, Malá scéna: Cvidoule di Campo, Cabaret Calembour, Praha
• 5. 3., 20.00, VČD: Galavečer smíchu, zábavný večer s předáváním festivalových cen