Milý chlápek Iggy chtěl pořádné auto, Regina Spektor tři klavíry

Pětadvacet tisíc lidí a divoké počasí, to byly letošní Colours of Ostrava. Jak si festival užily hvězdy, které přijely?

Nejdříve pálilo slunce, že se to nedalo vystát, pak přišla děsivá bouřka a voda padala z nebe skoro bez přestání až do konce festivalu. Fanoušci korzující mezi scénami to od čtvrtka do neděle všechno vydrželi. S chutí.
A jejich oblíbenci, kteří přijeli do Ostravy někdy i z hodně velké dálky, se jim za to jaksepatří odvděčili.
Iggy Pop se svými The Stooges byl asi nejznámějším jménem letošních Colours of Ostrava a jako takovému mu patřilo finále festivalu.

Iggy a Regina

Publikum v neděli pozdě večer rozdivočil: hned po první písničce svlékl vestičku, která mu zakrývala holý hrudník, poskakoval po pódiu, plival po lidech vodu a nakonec navzdory ochrance vytáhl několik fanoušků k sobě nahoru, aby si s ním zařádili.
V hotelu Mamaison Imperial v centru města, kde s kapelou spal, se ovšem choval navýsost spořádaně: „Setkání s Iggym bylo moc příjemné, je to milý chlápek,“ říká ředitel hotelu Vít Neiser, který ubytovával i další hvězdu: americkou písničkářku s ruským původem Reginu Spektor.
„Iggy Pop a Regina Spektor u nás byli na dvě noci,“ doplňuje Neiser. Americký punker i jeho krajanka měli jen dvě zvláštní přání – kvalitně vychlazené pokoje a prodlouženou dobu k snídani. „Chtěli ji mít do dvanácti s možností jíst na pokoji. Rádi jsme vyhověli. Colours podporujeme všemi možnými způsoby, třeba i cenou pokojů,“ vypráví šéf Imperialu.
Slavní hudebníci odpočívali v nejlepších apartmánech, jejichž běžná cena je pět až sedm tisíc korun za noc. „Naše taxa byla nižšší, ale o kolik, to si nechám pro sebe,“ dodává Neiser.
Po organizátorech chtěl Iggy Pop jedinou extra věc: limuzínu s černými skly. Dostal ji. Sám přiletěl privátním letadlem, z něhož vystoupil v saku.
S Reginou Spektor to měli organizátoři malinko těžší - písničkářka hrající na klavír požadovala tři nástroje: jeden na hotelový pokoj, druhý do šatny v zákulisí a třetí na pódium. Problém byl, že není zvyklá koncertovat se značkou Petrof, kterou jí organizátoři nabízeli.
„Chtěla nejrůznější jiné světové značky, ale nakonec získala dobré reference i na značku Petrof a vzpomněla si, že ji z dětství zná,“ popisuje mluvčí Colours Jiří Sedlák.

Irům se bouřka vyhnula

Divoký sobotní večer zažili irští The Cranberries, se svým vystoupením se vtěsnali mezi dvě velké letní smršti. Hromy, blesky, vítr i déšť jejich koncert malinko opozdily, ale pak spořádaně počkaly, až zpěvačka Dolores O‘Riordan a její parta dohrají.
Právě Dolores mohli organizátoři vyhlásit nejmlsnějším jazýčkem festivalu. Jen co v sobotu nad ránem přijela do Ostravy, měla hlad. „Chtěla hamburger,“ líčí mluvčí festivalu zpěvaččiny chutě.
Mlsná přání měla i později během dne. „Přála si tygří krevety, dvanáct kusů. K tomu salát z rukoly s rajčaty a okurkami, žádný sýr, žádný dresink,“ pokračuje Sedlák.
The Cranberries měli zázemí v hotelu Park Inn, zpěvačka Dolores odpočívala v luxusním dočervena laděném apartmá v šestém patře.
„Je to nejprostornější apartmá, nachystali jsme jí drobné pozornosti - ovoce, cukroví,“ líčí manažer ubytovacího úseku Park Innu Petr Frýdl.
Kapela v Ostravě nenocovala v tom pravém slova smyslu. „Přijela v sobotu brzy ráno a po koncertě v noci zase odjížděla svými autobusy pryč,“ dodává manažer.
Na rozdíl od loňska, kdy se americký rocker David Byrne vydal na prohlídku Dolní oblasti Vítkovic, letos hvězdy Ostravu neobjevovaly. Buď odvedly práci a rovnou odjely, jako třeba The Cranberries, anebo zůstaly za branami festivalu, aby si poslechly konkurenci.
„Těším se na Iggyho Popa,“ vysvětloval dvoumetrový newyorský zpívající černoch Lord Bishop. Po svém vystoupení se toulal areálem s manažerkou.

New York v Ostravě

Bishop zahajoval v neděli program na New York City stage, která byla letošní novinkou festivalu. Podlaží pavilonu A Černé louky se proměnilo v místo, kde všechno nějak souviselo s New Yorkem. Včetně účinkujících.
„Hrálo se nám parádně, jsou tady moc milí lidé. Vstřícní, opravdoví, přátelští,“ vysekl posluchačům poklonu obrovitý Bishop.
„Můžeme se s tebou vyfotit?” prosili dva fanoušci, kteří jej dávno po koncertu identifikovali mezi návštěvníky na opačném konci areálu. „Pořádně jsi to rozjel, bylo to jedno z nejlepších vystoupení, která jsme tu viděli,“ poděkovali Bishopovi, který během koncertování běžně nalévá divákům whisky. Oblíbený nápoj nabízel i na Colours.
Newyorský obr Bishop měl ze zájmu fanoušků upřímnou radost a nebyl sám. „V Ostravě vystupuji moc ráda, je tu fantastické publikum. Lidé, kteří těžce pracují a přesto dají peníze a přijdou na koncert,“ říká zpěvačka Marta Kubišová, která zazpívala v upršeném nedělním odpoledni a lidé z ní byli nadšení.
„Když jsme kdysi vystupovali s Golden Kids a připravili jsme nějakou novinku, premiéru, vždycky jsme s ní nejprve přijeli do Ostravy. Pak jsme ji otestovali v Bratislavě, a teprve pak v Praze,“ vzpomíná.
Rád sem jezdí i frontman kapely Mig 21 Jiří Macháček. „V Ostravě jsou lidi, kteří se umějí bavit, i když jim došly peníze,“ definuje zdejší publikum herec a muzikant.
Jeho vystoupení rozdovádělo publikum před hlavním nedělním programem a Macháčkova parta si podvečer řádně užila.
„Slyšel jsem poslední dvě písničky Marty Kubišové a těším se na Reginu Spektor. Neznám ji, ale mám na ni výborné reference,“ říká tuzemský umělec o své zahraniční kolegyni.
Dočkat se jí nemohla ani Macháčkova kamarádka, herečka a zpěvačka Zuzana Stivínová, která vystupovala na festivalu v sobotu.
„Kvůli Regině jsem tady zůstala déle. Mám neuvěřitelný zážitek - potkaly jsme se v hotelu Imperial, když v sobotu večer při večeři vypli proud. Všimla si, že jsem ji poznala, a daly jsme se do řeči. Povídaly jsme si o básnících, autorech a psaní textů,“ vypráví Stivínová nadšeně.