Ministr Besser vrátil kauzu Nákladového nádraží Žižkov svým památkářům

Ministr kultury Jiří Besser se rozhodl vrátit proces vyhlášení části areálu bývalého žižkovského nákladového nádraží kulturní památkou zpět památkářům svého ministerstva. Přihlédl přitom k doporučení rozkladové komise ministerstva a zejména k faktu, že resort se již koncem roku 2009 vyjadřoval ke konceptu nového územního plánu Prahy 3, který s demolicí budovy nádraží počítal a odbor památkové péče ministerstva proti tomu tehdy nic nenamítal.

Část areálu byla koncem loňského roku vyhlášena kulturní památkou, ale proti tomuto rozhodnutí bylo podáno odvolání a nyní se jedná o jeho revizi. Pokud by nebyl status kulturní památky změněn, nemohla by být hlavní budova nádraží zbourána a nemohl by se uskutečnit projekt nové bytové výstavby pro 15 tisíc lidí Žižkov City společností Sekyra Group.

Společnost Sekyra Group rozhodnutí ministra Jiřího Bessera vítá a jeho argumenty považuje za objektivní. Zatím se však nebude k celé problematice blíže vyjadřovat, dokud nebude k dispozici definitivní rozhodnutí ministerstva.