Místo poznámky raději pár facek

Formování socialistického člověka začínalo už ve školce. Na školách pak pokračovalo jiskrou, pionýrem, svazákem. Pro některé to byla přirozená cesta stát se mladým komunistou.

Pionýři, pionýři, malované děti, nasedají do lodiček jako šipka letí. To je úvod jedné z písní, kterou si pionýři zpívávali do pochodu nebo v autobusech, které s nimi uháněly na školní výlety.

1. máj v rudém šátku

Že by to nemělo žádnou spojitost se současností? Omyl. Před rokem 1989 byli pionýři s bílou košilí, rudým šátkem a modrou sukýnkou nebo kalhotami. Takto vyšňořeni chodili na začátku a na konci školního roku a o každém významném svátku nebo výročí, ale hlavně v povinném průvodu na 1. máje. Až do sametové revoluce.

Teď už nejsou pionýři, zato jsou malované děti. S nalakovanými nehty, líčením, tetováním, pestrobarevnými hlavami a značkovou módou. Kolikrát už od první třídy. Učitelé se shodují, že děti byly tenkrát hodnější, skromnější, ukázněnější, měly větší úctu ke škole i k vyučujícím.

K tehdejší době patřily tělesné tresty. „Jeden náš spolužák byl děsný zlobivák, který vytáčel učitele do běla. Po jednom průšvihu, který skončil sáhodlouhou poznámkou v žákajdě, přišel druhý den do hodiny s tím, že učitelce otec vzkazuje, aby už víckrát nepsala. Pokud syn něco provede, aby to řešila na místě a vrazila mu jednoduše pár facek. Musím říci, že to spolužáka nepoznamenalo a vyrostl z něj seriózní dospělý muž,“ říká Dana Kutláková.

Branná cvičení

Tělesné tresty brali s humorem i tehdejší středoškoláci.
„Při branném cvičení jsme vyfasovali plynové masky a museli v nich jít několik kilometrů za město. Přišlo nám to legrační. Zadýchali jsme si oční skla u masek, jak jsme se smáli. Když jsme pak dostali v lese vzduchovky, nic jsme netrefili, přes orosená skla jsme neviděli,“ směje se Alena Sýkorová. Učiteli to ale tak vtipné nepřišlo. Zlobil se, že takhle na branných závodech nevyhrají.

„Jak nad námi chodil, protože jsme stříleli v leže, švihnul nám za každý nezdařený pokus jednu přes záda proutkem,“ dodává Alena Sýkorová.

Ve škole nepadaly ale jen tresty. Například za vzorné plnění úkolů a dobrý prospěch dostávali žáci funkci nástěnkáře.