Místo známek sbírá mosty

Dušan Josef sbírá mosty. Navštívil, vyfotil a popsal přes patnáct set mostů. Nejzajímavější staví z papíru, aby je poznali i slepí lidé.

Dušan Josef z Brna ví o „mladším bratru cesty,“ jak přezdívá mostům, všechno. Zatímco jiní Brňané sbírají třeba známky nebo pohlednice, Josef ve svých knihách nasbíral už na patnáct set mostů.

„Chci upozornit na to, že stojí za pozornost, třebaže se všichni zajímají hlavně o hrady a zámky. Mosty jsou významné technické památky,“ vysvětluje třiaosmdesátiletý muž.

V Brně je mostů a lávek přibližně dvě stě. „Za pozornost jich ale stojí jen přibližně osmdesát. Zajímají mě pouze ty, které jsou něčím výjimečné. Třeba ozdobným zábradlím, sochami, květinami či architektonickou konstrukcí. Vůbec nejraději mám ale dřevěné mosty a lávky, ty jsou nejútulnější,“ říká Josef.

Fandou mostů se Josef stal při překladu vysokoškolských skript. „Velkou část života pracuji jako vysokoškolský učitel angličtiny, francouzštiny a němčiny na Stavební fakultě Vysokého učení technického v Brně. V 70. letech jsem překládal učebnici o konstruování mostů a zaujalo mě v ní několik jejich fotek. Tehdy jsem se rozhodl, že sestavím mapu českých mostů,“ vzpomíná na sběratelské začátky.

Chvíle pod mostem

Od té doby navštívil a v desítce svých knih a brožur popsal na patnáct set českých i slovenských mostů. V Josefově knižní Encyklopedii mostů, která je dostupná i na internetu na adrese libri.cz/databaze/mosty, jsou i kuriozity.

„Ve Žďáru nad Sázavou jsem narazil na slepičí most. Přes chatrnou lávku přecházely slepice přes potok na louku,“ vzpomíná s úsměvem Josef.

Mnohokrát se octnul i pod mostem. Ne kvůli výpovědi v práci, ale když fotil pilíře zajímavých staveb. „V Praze jsem pod Barrandovským mostem objevil plně zařízenou kuchyň i šatnu, kterou si z harampádí postavili bezdomovci. Nebyli zrovna doma a s drahým foťákem na krku jsem se trochu bál, aby mě nezastihli na návštěvě,“ líčí Josef.

Josefův pracovní stůl pokrývají lepenkové díly vznikajícího modelu mostu. Jeho ruce jsou od barev, kterými zmenšeniny natírá. „Modelů jsem postavil několik set. Nejen mostů, ale i kostelů či radnic. Inspirovalo mě nizozemské miniaturní městečko Madurodam, které si pravidelně mohou ohmatat slepí lidé,“ říká Josef. Své modely pravidelně vystavuje a slepí lidé mají možnost si je osahat a poznat, jaký mají stavby tvar. „Jeden slepý vysokoškolák dokázal tvary mostu, který si osahal, popsat mnohem podrobněji, než studenti, kteří si jej prohlíželi,“ říká modelář.

Čtyři věže má jen Brno

Brno má mezi mosty svůj unikát. „Pěší prosklená lávka v bohunickém Univerzitním kampusu přes ulici Kamenice má jako jediná v Česku čtyři věže,“ vyzdvihuje Josef.

Mosty jsou pro pěší, auta, vlaky, ale i vodu. „Nejbližší vodní most je v Chropyni u Kroměříže. Převádí jeden potok přes druhý,“ popisuje odborník další unikát. Takřka podvodní je nedostavěný dálniční Borovský most, který zatopila nádrž Švihov.

Který most v Brně máte rádi vy? A proč? Pište na redakcebrno@mf.cz