Mňága a Žďorp bude křtít vínem

Valašská kapela Mňága a Žďorp se po třech letech vrací do Hodonína. Pokřtít nové album.

Dvouhodinový koncert s bonusem v podobě křtu nového alba Takže dobrý přiveze v pátek 23. dubna kapela Mňága a Žďorp do hodonínské Besedy. Muzikanti z Valašského Meziříčí chtějí své vystoupení nadupat tím nejlepším a nejžádanějším z třiadvacetileté historie skupiny. „Jen zatím ještě nevím, kdo se ujme role kmotra,“ tvrdí kapelník, textař a zpěvák Petr Fiala.

Kdy si kmotra vyberete? Do pátečního koncertu určitě na někoho z vhodných kmotrů přijdeme, ale možná také někoho vytáhneme přímo z publika. Publikum si nějakou odměnu zaslouží za to, že nás tolik let poslouchá a podporuje. A v Hodoníně se nám před třemi lety hrálo skvěle, takže spoléháme na to, že v pátek bude atmosféra stejně dobrá.

Víte už, čím nahrávku pokropíte? No asi stylově vínem, když jedeme na jižní Moravu. V Plzni jsme křtili vodou ze čtyř řek, v Hodoníně to bude asi víno.

Prožíváte teď úspěšné období? Ale jo, daří se nám po všech stránkách. Komerčně i soukromě. Hrajeme dost koncertů, a v kapele je také pohoda, což je na muzice a výkonu znát. I naše nové album je dokladem toho, že kapela táhne za jeden provaz.

Čím je nové album jiné než deset předchozích? Album, na kterém je dvanáct autorských písní, vznikalo jako historicky první v Praze pod dohledem producenta Ondřeje Ježka. Písničky jsou nahrané naživo a bez větších úprav. Je tak nějak víc upřímnější, nechali jsme na výsledku spoustu toho, co jiné kapely čistí.

Kde jste bral inspiraci k psaní nových textů? Ta je všude okolo, stačí se jen dívat, jak se vyvíjí život. Moc toho nepotřebujete – tři akordy, pár slov a písnička je hotová. Doporučuji všem. Být textařem je jednoduché. Už jsem to v jednom rozhovoru rozpitvával, že většinu příběhů jsem zažil já sám. Třeba ten o těžkém kufru a Polce je starý dvacet let, no a až teď jsem ho zúročil.

Proč padla volba zrovna na název Takže dobrý? Hlášku pro jednu z dvanácti písniček i pro pojmenování alba jsem zvolil podle jednoho známého. Je to jeho slovník: „Starší syn na perníku, mladší chodí za školu, manželka s instalatérem, dcera těhotná a neví s kým… Takže dobrý!“

Vypravíte se občas na jih Moravy nejen kvůli koncertům? Jasně. Náš basák má v Rožnově pod Radhoštěm vinotéku, takže na jižní Moravu občas jezdíme doplnit zásoby.