Mobilní operátoři: Apple nás nutí ničit konkurenci

iPhone 5 vs  iPhone 4s

iPhone 5 vs iPhone 4s Zdroj: CTK

Brusel vyšetřuje, zda Apple při prodeji iPhonu nepoužívá taktiku omezující hospodářskou soutěž. Evropská komise jej podezřívá, že tak vytlačuje konkurenci z trhu chytrých mobilních telefonů.

Komise minulý týden rozeslala dotazník několika evropským mobilním operátorům, v němž se jich ptá, zda si Apple v distribučních smlouvách nestanovuje takovou podmínku, že žádný z ostatních výrobců mobilních telefonů nesmí získat výhodnější smlouvu. Vyplývá to z dokumentů, které má k dispozici deník Financial Times.

Vyšetřování odstartovaly neformální stížnosti operátorů na Apple. Před zahájením formálního šetření se ale musí Brusel ujistit, že Apple jedná z pozice dominantní značky na evropském trh chytrých mobilů. To by se ale při popularitě telefonů Galaxy od Samsungu nemuselo podařit. Apple tvrdí, že plně respektuje evropské právo.

Devítistránkový formulář mimo jiné zjišťuje, zda Apple nutí mobilní operátory k minimálnímu odběru iPhonů, zda neomezuje operátory při využívání rozpočtů na propagaci a jestli si Apple nevymínil, že žádný z ostatních výrobců nezíská vyšší dotace na telefony ani v jiných ohledech lepší podmínky prodeje. Dotazník se také ptá, jestli Apple do iPhonu 5 technické omezení, které mu zabrání v Evropě využívat vysokorychlostní sítě 4G.

„Komise má informace naznačující, že Apple a mobilní operátoři uzavřeli distribuční dohody, které mohou potenciálně vést k vytlačení ostatních výrobců chytrých mobilů z trhu,“ uvádí dotazník. „Existují také náznaky, že na určitých zařízeních Applu v určitých zemích EU jsou znepřístupněny určité funkce,“ dodává.

Když Evropská komise v minulosti poprvé přiznala, že „monitoruje“ praktiky Applu, ujistila zároveň, že má „ dobrý důvod věřit v silnou konkurenci“ na trhu. Přesto Brusel ve vyšetřování pokračuje.

Tlak úřadů Apple tak roste. Firmu zkoumají američtí zákonodárci, kteří minulý týden vyslýchali jejího šéfa Tima Cooka ohledně způsobu odvádění firemních daní. Jak vyplývá ze zprávy podvýboru amerického Senátu, Apple využívá dceřiné firmy v Irsku, aby se vyhnul placení daní.