Modrý domek plný nápadů

Nizozemské studio Droog Design propojuje myšlenky, produktový design i obchod do jednoho. Droog design právě otevřelo nový obchod v USA.

Nizozemské studio Droog založili v roce 1993 v Amsterdamu teoretička Renny Ramakers a designér Gijs Akker. Nejlépe jejich tvorbu charakterizuje termín známý z politiky: think-tank. Jejich produkce v sobě zahrnuje jak návrhy výrobků, tak koncepty obchodů, interiérů, jsou ale také velmi aktivní v přednáškové činnosti po celém světě. Dnes patří Droog k synonymům a jistě nejslavnějším studiím soudobého nizozemského designu a architektury. Jejich autorský koncept je programově postavený proti konceptuálnímu, nablýskanému světu nedostupného designu. „Pracujeme s tématy blízkými lidem a chceme, aby naše práce vyprávěla příběhy o tématech, jako jsou vzpomínky, nostalgie, znovupoužití, příroda a řemeslo. Znamená to vytvářet inovativní koncepty, které mění perspektivu nazírání na současný design,“ charakterizují svoji multidisciplinární tvorbu tito Nizozemci. Proto pod značkou Droog najdeme podepsanou celou řadu zajímavých jmen, jejich „stájí“ prošli dnes slavní designéři, jako je například Marcel Wanders, Hella Jongerius nebo Jurgen Bey.

[file:2713:small:left]

#####Nové trendy v prezentaci designu

Nejnovější realizace Droog Designu se nachází v New Yorku. Otevíralo se v únoru tohoto roku a zatím jde o třetí obchod, který pro Droog Design navrhlo studio Makkink and Bey. Nový showroom ve čtvrti Soho (76 Green Street) nabízí nejen produkty, které tato nizozemská značka navrhuje (nádobí, nábytek, svítidla, bytové doplňky), ale koupit si tady můžete i jednotlivé části modrého domku. Tento domeček z modré polyuretanové pěny je také součástí expozice, můžete si z něj dokonce koupit krb nebo komín. Nový obchod v Soho ukazuje trendy, jakými se dnes prezentace designu ubírá: nejde o galerijní nedotknutelné exponáty, ale všem důvěrně známé prostředí, ke kterému máme důvěru, je přirozené a propojuje v sobě dobrý vkus, design a užité řemeslo. Designéři Droog Design definovali nový přístup k řemeslu a tradici. Zároveň ale nevytvářejí žádný sentimentální nebo rustikální pohled na řemeslo nebo ruční práci. Prostě naplňují koncept think-tanku v designu. Tedy spojení řady disciplín: od výroby až po kreativní nápady. Nebo naopak. Dodejme, že další dva obchody studia Droog Design najdete v Tokiu a v Amsterdamu. Jejich koncepce vždy spojuje prodejní showroom s prostorem pro různé výstavy.