„Můj zadek hrál ve filmu“

Olomouc navštívila hvězda bowlingu Brian Voss.

Mezinárodní bowlingový turnaj Czech Open 2010 ozdobila účast skutečné hvězdy. Američan Brian Voss je v první patnáctce nejúspěšnějších hráčů všech dob, jeho profikariéra trvá už osmadvacet let. Kdo očekával arogantního sportovce s eskortou starající se o zavazadla a bowlingové koule, nedočkal se. Voss do olomouckého Bowlandu dorazil sám a po celou dobu dával najevo, že bowling je pro něj hlavně zábava.

Když jste dostal nabídku zúčastnit se turnaje v Olomouci, šel jste si hned v Googlu najít, kde to město vlastně je?

Ano, máte pravdu, zadal jsem to do Googlu a díval se na mapu. Život je dobrodružství a člověk by měl zkoušet nové věci. Ve stejné době probíhal i turnaj v San Marinu, takže jsem to pak vzal přes Vídeň do České republiky.

Vyrůstal jste v Anchorage. Jak se z kluka z Aljašky, stala bowlingová hvězda?

Za to vděčím otci. Pracoval v armádě, a když šel do důchodu, koupil bowlingové centrum. Díky němu jsem s bowlingem začal už v šesti letech. V mládí jsem zkoušel i jiné sporty, třeba hokej nebo baseball. Ale v bowlingu jsem začal velmi rychle vynikat, takže mi táta řekl, ať se ho držím.

Jak často trénujete?

Už to není tak často jako dřív. Přece jenom mi příští měsíc bude dvaapadesát a to je znát, kolena a záda mi už nedovolují trénovat intenzivněji. Taky je to dobrá výmluva, když se mi v nějaké soutěži zrovna nedaří. Ale když mi bylo o nějakých dvacet let méně, trénoval jsem běžně tři čtyři hodiny denně.

V Česku je bowling pořád považovaný spíš za zábavu než za sport. Jak je to v Americe?

Tam je samozřejmě bowling mnohem víc respektovaný, zápasy a turnaje přenáší televize. Lidé, kteří neberou bowling jako sport, vůbec nevědí, co všechno obnáší stát se jedním z nejlepších hráčů na světě. Řeknou si: co je na tom, prostě hodím tak, abych srazil co nejvíc kuželek. Ale za tím se přece skrývá mnohem více.

Bowling už byl často i tématem filmů. Máte rád komedii Big Lebowski, jejíž hrdina je vášnivým hráčem?

Odpovím takhle. Je ten film zábavný? Ano. Líbí se mi, jak popisuje, o čem je vlastně bowling? Ne. Asi před třiceti lety vznikl film Dreamer, který sice nebyl takový hit, ale vyprávěl o bowlingu seriózněji. A pak jsou tu právě komedie jako Big Lebowski nebo Kingpin (americká komedie z roku 1996 od tvůrců Něco na té Mary je a Blbý a blbější – pozn. red.). V Kingpinovi jsem dokonce hrál. Ale uvidíte ze mě jenom můj zadek. Když v tomhle filmu Woody Harrelson hází bowlingovou koulí a je zabíraný zezadu, tak to jsem já.