Musk hodlá vyrobit auto-ponorku, zvažuje i létající vůz

Elon Musk představil vesmírnou loď Dragon V2

Elon Musk představil vesmírnou loď Dragon V2 Zdroj: CTK

Kalifornský podnikatel Elon Musk si nevystačí jen se svou továrnou na vesmírná plavidla SpaceX nebo s „obyčejnou“ automobilkou luxusních elektromobilů Tesla. Uvažuje o tom, že vyrobí několik kusů obojživelných vozidel fungujících zároveň jako auto i jako ponorka. Problém není ani vydat se z vozovky do vzduchu.

„Určitě bychom byli schopní vyrobit létající auto, ale to není nic těžkého. Horší je vyrobit ho tak, aby bylo superbezpečné a tiché,“ uvedl Musk v rozhovoru s britskými novinami Independent při příležitosti uvedení vozu Tesla Model S s řízením na pravé straně pro tamní trh.

List LA Times k tomu podotýká, že Musk není ve své snaze o plachtící auta sám. Americká společnost Terrafugia vyvíjí své dvousedadlové vozidlo se skládacími křídly Transition. Právě prý prochází testovacími lety.

Špatný nápad

Něco na podobný způsob – i když šlo ve skutečnosti o dvoumístné miniletadlo – vyvinula už v roce 1926 automobilka Ford, do masového trhu se ale vynález nedostal.

„Létající auto je špatný nápad,“ uvedl šéf Fordu Alan Mulally pro magazín Time. V kontrastu s jeho předsevzetím prý ale Americký patentový úřad eviduje stovky takových patentů.

Ponorku Musk vyrobí

Musk, jehož jmění časopis Forbes podle aktuálního přehledu světových miliardářů odhaduje na 8,2 miliardy liber, má ale na dotahování svých vysněných projektů čas i peníze. I když na výsledku moc nevydělá.

„Ponorné vozidlo vyrobíme,“ uvedl mimo jiné Musk pro Independent. „Může se z ponorky přeměnit na auto, které vyjede na pláž. Asi uděláme více než dva nebo tři kusy, ale o moc to nebude. Nebudeme je prodávat, protože trh pro ponorná vozidla je podle mého dost malý,“ dodal.