Muž se zjevil jako fantom

Stará dáma se dívala na televizi. Mezitím do obýváku vstupoval cizí muž.

Někteří zloději se nezastaví před ničím, žádná mez pro ně není nepokořitelná. Policisté musejí vyjíždět k případům, kdy se drzí zloději snaží dostat do bytu balkonem či oknem. Na pomoc je musela zavolat i osmaosmdesátiletá Květoslava Strejčková z Přerova, kterou navštívil nevítaný host v sobotu dopoledne. A dveřmi nepřišel.

„Bylo jedenáct hodin, sledovala jsem v televizi záznam z návštěvy papeže a najednou se dívám do tváře muže, který ke mně vlezl přes balkon. Byl urostlý, ve věku okolo pětadvaceti let, v červené bundě. Jsem po operaci srdce a myslela jsem, že to se mnou sekne,“ vypověděla Květoslava Strejčková, která už čtyřicet let žije v třináctipatrovém domě na Velké Dlážce. Zachovala se ale duchapřítomně. Muže, který do místnosti vstupoval, zahnala jediným slovem: Vláďo!

„Lekl se, že nejsem sama, rychle seskočil z balkonu a utíkal pryč,“ řekla důchodkyně, která žije v přízemním bytě. Na jméno Vláďa si vzpomněla jednoduše. Jmenuje se tak její synovec, který ji často navštěvuje.

Pak zavolala na číslo 158. „Muž nepromluvil, takže pátrání je o to složitější. Každopádně nabádáme nájemníky, aby si zajistili balkony a podobným případům tak zamezili,“ řekla mluvčí přerovských policistů Miluše Zajícová. Nepříjemný zážitek měl pro Květoslavu Strejčkovou ještě dozvuk. Po třech dnech na ni šokující situace dolehla a ona musela navštívit nemocnici. „Neustále jsem před sebou viděla tvář muže v červené bundě a v kšiltovce. Nebyla jsem na tom psychicky nejlépe,“ podotkla důchodkyně. Kromě toho má dodnes na ruce modřiny, které si způsobila, když rychle vyskočila z křesla, aby přibouchla balkonové dveře a vetřelce tím zahnala.

Přerovští policisté připomínají, že případ sice není běžný, ale ani ne ojedinělý. Letos v létě například zadrželi osmnáctiletého zloděje, který se také dostal do bytu, aniž by prošel dveřmi. Do čtvrtého patra se vyšplhal po bleskosvodu. Také on využil pootevřených balkonových dveří.

„Vstoupil do ložnice a obývacího pokoje. Tam byla majitelka bytu a další lidi, které mladík uhodil do tváře,“ vzpomněla mluvčí přerovské policie Michaela Sedláčková. Když nevítaný host zjistil, že majitelka telefonuje policii, proběhl bytem a ven proklouzl vstupními dveřmi. Pokud soud rozhodne, že se mladík dopustil porušování domovní svobody, může strávit ve vězení až tři roky