Muž si mě otestoval výběhem na Kriváň

Jedna z nejlepších českých triatlonistek Šárka Grabmüllerová oslavila čtyřicáté narozeniny, ale konec závodní kariéry zatím neplánuje.

Výčet úspěchů šumavské sportovkyně je téměř nekonečný. Z domku hledícího na vrch Libín nechce mít skladiště trofejí, proto s lehkým srdcem a úsměvem občas nějaký pohár věnuje žákům, pro něž organizuje školní závody. Aktivní sport považuje za životní náplň, která je vlastní celé její rodině. Stále hledá nové výzvy, k nimž patří účast v soutěžích na dosud nepoznaných místech nebo přetahování o lepší výsledky se starší dcerou.

Společná radost

Studovala na lyžařském gymnáziu ve Vimperku a jako osmnáctiletá vybojovala první medaili na mistrovství ČSSR. V rámci soustředění o rok později zkusila triatlon ve Volarech. „Hrozně se mi to líbilo,“ přiznává.
Mezi triatlonisty se pohyboval Ivo Grabmüller, její budoucí manžel. „Otestoval si mne při společném výběhu na Kriváň ve Vysokých Tatrách. Byl tam sníh a pořádný chlad, ale obstála jsem,“ odhaluje neobvyklý předsvatební rituál.
Lepší a lepší výkony v triatlonu přiměly Šárku zaměřit se především na letní období. Olympijský triatlon, složený z plavání, jízdy na kole a běhu dostal v průběhu času mladší bratříčky. „Nejvíc mi vyhovuje duatlon, což je kombinace běh, kolo, běh. Obejdu se bez plavání, ve kterém nejsem tak dobrá, naopak vždycky mám nějaký zásek,“ vychází s pravdou ven.
Zhruba před třinácti léty vznikl zimní triatlon, kde cyklistickou část nahrazuje běh na lyžích. „S průpravou na prkýnkách jsem cítila svoji příležitost a dost intenzivně jsem zaměřila trénink směrem k olympiádě ve Vancouveru. Jenže tato disciplína se pod pěti kruhy zatím neobjeví, tak jsem ji zase trošičku vypustila,“ konstatuje posmutněle.
Přesto se v zimním triatlonu dostala k metám, kterých si ve své kariéře cení možná nejvíc. V létech 2002 a 2006 skončila celkově druhá ve světovém poháru, na druhém stupínku byla i v evropské konkurenci.
Zazářila v Argentině. Vyhrála mistrovství země a celého kontinentu. „Pořadatelé zajistili letenku a uhradili náklady,“ vzpomíná. „Nebylo snadné připravit se na zimní triatlon v srpnu, ale zážitek stál za to. V den svých narozenin jsem po ránu brázdila lyžařské stopy podél jezera na dně sopky, zářilo sluníčko, prostě nádhera. Za rok jsem se vrátila a všude visely plakáty s mým portrétem. Znovu jsem byla první, manžel ke třetímu místu přidal čtvrté,“ hřeje se dodnes společnou radostí.
Šárka Grabmüllerová nechybí ani při terénním triatlonu, jehož závody se vypisují ve dvou sériích. Jedné zůstalo označení X-Terra podle někdejšího mecenáše. „Tato disciplína používá horské kolo místo silničního. Zrodila se na Havaji, do Čech ji přivezl prachatický Michal Piloušek,“ oceňuje zásluhy krajana.

Sázka s dcerou

Triatlon se těší rostoucí oblibě. „Dostal se do programu letní olympiády a to ho pozvedlo,“ přebírá slovo vimperská rodačka. „Získal vyšší dotace a sportovci ho vyhledávají i díky tomu, že selhání v jedné části mohou napravit ve dvou dalších. Mladým lidem se líbí adrenalin a tady ho nacházejí.“
Jihočeský kraj se dá označit jako triatlonu zaslíbený. „Máme tady patnáct závodů pohárového seriálu, osm nejlepších výsledků se počítá do celkového pořadí. Kdo chce objet Jihočeský pohár a být úspěšný, nezbývá mu prostor prosadit se jinde. Většině z nás to nevadí. Tvoříme velkou rodinu. Mladí přicházejí, starší zůstávají, je nám spolu fajn,“ vyzdvihuje.
Grabmüllerovi jsou vlastně paní a pan Triatlonovi. „Bez aktivního pohybu bych byla nervózní a protivná na manžela i děti. Doma sportem dýcháme, je to náš životní styl. Získali jsme hodně sportovních přátel, máme zážitky z cestování. Podle závodů plánujeme dovolené a z nich děláme tréninkové kempy. Nelze ale říct, že triatlon nadřazujeme úplně všemu. Holky chodí do školy, my dospělí pracujeme. To jsou důležitější věci, pominu-li zdraví,“ říká maminka, učitelka a legenda závodních tratí.
Dcery jdou ve šlépějích rodičů. „Nenutíme je a pokud si zvolí jinou činnost, budou mít naši podporu. Ale zatím si berou příklad z domova. Anetka jezdí český i evropský pohár v triatlonu, Natálka dává přednost lyžování,“ popisuje čerstvá jubilantka aktivity ratolestí.
Sama se s aktivní dráhou nemíní rozloučit. Chce se podívat do Asie, kde dosud nesoutěžila. „Nikdy mě netrápila zranění, teprve nedávno jsem si pochroumala rameno. To bylo asi příčinou, že mě Anetka porazila o šest vteřin při loučení s triatlonovou sezonou ve Zlivi. Kvůli sázce jsem pak chodila ve dvoudílném gepardím kožichu,“ směje se.