Na Bělišti představí stará řemesla

V Železném Brodě pořádají jarmark, na kterém se lidé dozvědí, jak žili a slavili příchod jara naši předci. Odehraje se ve venkovské chalupě z počátku devatnáctého století.

Nakouknout do dávné historie řemesel umožní zájemcům na Bělišti v Železném Brodě. Na Velikonoční jarmark tam přijedou řemeslníci, kteří splétají, paličkují nebo malují. Návštěvníci se nejen jejich prostřednictvím přenesou o několik desetiletí do minulosti a dozví se, jak slavili svátky jara naši předci. Jarmark zaplní historické stavení od pátku 26. do neděle 28. března. „Vůbec poprvé uvidí lidé pletení z orobince, které jsme u nás nikdy dříve neměli. Na místě bude přímo paní vyrábět zvonečky a košíky. Nabídneme i další rukodělné věci jako keramiku, dřevěné hračky, ale i perníky, kraslice nebo hrkačky a klapačky,“ vyjmenovává Skrbková další tradiční řemeslné výrobky.

Pro děti otevřou dílnu

„Na Běliště jezdíme s rodinou každý rok. Nakoupím tady různé druhy malovaných vajíček i ozdob. Líbí se mi, že to není komerční akce a spíš tady uvidíme něco tradičního,“ vysvětluje Jana Halamová z Jablonce nad Nisou. Právě na tradici na Bělišti, které je největší železnobrodskou roubenou stavbou z roku 1807, sází především. „Součástí jarmarku bude i výstava na téma Velikonoce, kde lidem představíme staré zvyky a obyčeje. Otevřena bude i naše národopisná expozice,“ zve Skrbková na další zajímavosti akce. Organizátoři nezapomněli ani na nejmenší návštěvníky. Lidé si například prohlédnou výstavu dětských prací žáků Základní školy ze Železného Brodu. Místní dům dětí a mládeže nabídne po celou dobu akce dětem možnost vyrobit si něco v dílnách. „Pokud přijdou rodiče i s dětmi nabídneme jim možnost vytvořit si něco velikonočního a odnést si to s sebou domů na památku. Dílny budou otevřeny po celou dobu jarmarku,“ upozorňuje Skrbková. Chybět nebudou ani stánky s dobrotami. Nalévat se bude například svařené víno, k jídlu organizátoři nabídnou koláče nebo nakládaný hermelín a další dobroty.

Jak žili naši předci

Běliště je typickým venkovským roubeným stavením z počátku devatenáctého století, které se na Železnobrodsku dochovalo. V devíti světnicích se lidé dozvědí zajímavosti z hitorie regionu i jeho geologického vývoje. Nakouknou ale i do života tehdejších lidí. K vidění jsou předměty každodenní potřeby, malovaný nábytek nebo typické oblečení venkovanů. Na půdě jsou vystaveny modely měšťanských domů, které stávaly na náměstí v Železném Brodě a skříňové betlémy.