Na bezpečnost Liberce dohlíží okrskáři

Městská policie Liberec nasadí do sedmi částí města strážníky – okrskáře.

Když se Kateřina Mlejnecká před rokem přestěhovala na okraj Liberce, těšila se, že ji čeká klidné bydlení v blízkosti parku. Místo toko ji pravidelně budí místní mládež, která se večer v parku schází. „Polehávají na lavičkách, pijí alkohol a svými výkřiky ruší noční klid,“ řekla Mlejnecká. Tomuto a podobným problémům chce Městská policie Liberec zabránit díky okrskářům.

K činnosti strážníka okrskáře patří zejména dohled nad dodržováním veřejného pořádku, ochrana zdraví a majetku občanů, snižování kriminality a řešení dlouhodobých problémů. Okrskář úzce spolupracuje především s občany. Seznámí se s obyvateli, úřady i zaměstnanci v dané oblasti, rozdá jim vizitky se svým jménem, fotografií, e-mailem a telefonem. Je odpovědný za svůj úsek a řeší každodenní spory. „Vítám každou snahu policie o zabezpečení klidu ve městě. Snad se konečně v klidu vyspím,“ uvedla Mlejnecká. Od května okrskáři slouží v sedmi oblastech města. Františkov, Jeřáb, Janův Důl, Hanychov, Rochlice, Vesec-Doubí a Vratislavice nad Nisou. Příští rok se pravděpodobně objeví i v Ruprechticích a Pavlovicích. Drobné přestupky budou strážníci řešit nejdříve domluvou a pokuty udělovat až za jejich opakování.

Okrskář úzce spolupracuje především s občany. Seznámí se s obyvateli, úřady i zaměstnanci v dané oblasti, rozdá jim vizitky se svým jménem, fotografií, e-mailem a telefonem.

„Jsem ve službě pár dní a už jsem objevil několik problémových míst a řešil sousedskou hádku,“ řekl strážník Vojtěch Vítek, který má na starosti Vratislavice nad Nisou. „Ráno dohlížím na přechody u škol, během dne procházím svůj okrsek a řeším vzniklé situace,“ dodal Vítek. „Doufám, že tímto projektem ztratí strážníci svou anonymitu a občané se budou moci s důvěrou obracet na člověka, kterého znají,“ sdělila tisková mluvčí MP Liberec Daniela Bušková.