Na jižní Moravě roste poptávka po průmyslových skladech a halách

Na jižní Moravě roste poptávka po průmyslových skladech, halách a logistických nemovitostech. Jejich výstavba ožila. V Brně je jich obsazeno přes 98 procent. Podle analytiků z odborné společnosti King Sturge to znamená převis poptávky nad nabídkou. Firma očekává v budoucnu růst nájemného. Dnes se pohybuje na hranici 4,5 až pět eur na metr čtvereční měsíčně (přes 100 korun).

Podle Milana Korbeláře z King Sturge nebylo v prvním čtvrtletí obsazeno v průměru 5,3 procenta ploch, v letech 2008 - 2010 to bylo do deseti procent. Sklady jsou především v Brně a Pohořelicích u dálnice na Mikulov. „V Brně je míra neobsazenosti ojedinělých 1,6 procenta, což značí převis poptávky nad nabídkou. Development Černovické terasy je tedy netrpělivě očekávanou událostí,“ uvedl Korbelář. Pohořelice nabízí 160 tisíc metrů čtverečních moderních skladů a je zde neobsazeno 14,3 procenta.

V prvním čtvrtletí byly v jižní Moravě uzavřeny pronájmy na 34 tisíc metrů čtverečních, což je zhruba čtvrtina veškeré transakční aktivity v Česku. Poptávku v posledních letech tvoří ze 77 procent výrobní firmy, zbytek připadá na logistické společnosti (operátoři) nebo koncoví nájemci. Největšího nárůstu industriálních ploch jihomoravský region zaznamenal v letech 2006 - 2007, kdy bylo zkolaudováno celkem 315 tisíc metrů čtverečních průmyslových a logistických nemovitostí. Tempo výstavby v dalších letech klesalo, až se v roce 2010 prakticky zastavilo, dokončeny byly vloni pouze dvě nové haly o celkové ploše 7700 metrů čtverečních. Důvodem byl především nedostatek pozemků. Rozvoj dříve plánované zóny ve Šlapanicích u Brna byl pozastaven kvůli protestům místních obyvatel a kvůli výraznému zvýšení poplatků za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Situace se podle Korbeláře změnila vloni, kdy Brno prodalo firmě CTP Invest další část rozvojového území Černovická terasa. Ve výstavbě je nyní cca 100 tisíc metrů čtverečních, což je 50 procent veškeré aktuální logistické výstavby v Česku. CTP Invest podle Korbeláře posílí své dominantní postavení v regionu. V současné době má asi 85 procent průmyslových a logistických nemovitostí.