Na kafe jen od deseti do jedné

Zákaz používání varné konvice. Rušení policejních služeben. Na takové úspory si zvykají plzeňští státní zaměstnanci.

Pouze od jedenácti do jedné hodiny smějí používat varnou konvici civilní zaměstnanci věznice na Borech. Důvod je jasný: úspora elektrické energie. Vězeňské službě chybí na příští rok peníze na pokrytí dvou měsíců provozu. V této souvislosti generální ředitelství oslovilo ředitele věznic s pokynem, aby zvážili možnosti energetických úspor.

„Úsporná opatření se týkají zaměstnanců i vězněných osob. Veškerá omezení jsou zásadně v rámci zákona,“ říká Markéta Prunerová, mluvčí Vězeňské služby ČR. Možná trochu zvláštní příklad toho, jak teď musí státní zaměstnanci šetřit. Jaká jsou ale ta důležitější úsporná opatření? Nejvýrazněji se nová vláda podepsala na policii. Pro příští rok musí plzeňské krajské ředitelství ušetřit šestatřicet procent ze svého rozpočtu. Šetřit se tak bude i na nájmech a některé služebny už nebudou tam co dřív. „Obvodní oddělení Plzeň - střed, které v současné době sídlí v Perlové ulici, se přestěhuje do objektu na Anglickém nábřeží, kde už dnes sídlí územní odbory Plzeň jih a sever. Obvodní oddělení Plzeň - Slovany se přestěhuje ze Slovanské ulice 163 do objektu Nepomucké třídě číslo 43,“ vyjmenovává plzeňská policejní mluvčí Martina Korandová.

Na jiné obvody v rámci Plzně přejdou i policisté ze železničního oddělení. Škrty měly možná vliv i na odchody policistů. Ve druhém pololetí roku 2009 ukončilo služební poměr v rámci Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje devadesát policistů, z toho sedmnáct přímo z Plzně. „Ve stejném období roku 2010 skončí u Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje103 policistů, z toho 24 policistů z Městského ředitelství policie Plzeň,“ uvádí mluvčí krajských policistů Hana Jehlíková. Jezdíme tramvají Výrazně se změny dotknou i hasičů. Při zásazích se ušetřit nedá, ale jinde ano. Podle slov Aleny Marešové, mluvčí západočeských hasičů, jsou hasiči nyní v období, kdy se rozhoduje o tom, které velké investice lze zrušit nebo zastavit. Štěstí má požární stanice v Tachově. „Její výstavba finišuje a koncem roku bude pravděpodobně zkolaudována,“ popisuje Alena Marešová.

Další výstavby nových objektů nebo nákladné rekonstrukce musí hasiči stopnout. Uskrovnit se musejí i vojáci. „Snažíme se šetřit na administrativě nebo pohonných hmotách,“ popisuje Jindřich Plescher, mluvčí Krajského vojenského velitelství v Plzni. Vojáci teď navzájem slučují společné jízdy, když je to výhodnější jezdí městskou hromadnou dopravou. Šetří se všude. I když by ho bylo potřeba, vojáci nesmějí nakupovat nábytek. Stejně jako všude jinde, ani tady nepřijímají nové adepty. Úsporná opatření se dotkla i Fakultní nemocnice v Plzni, jejímž zřizovatelem je stát.

Nejcitelněji v oblasti výstavby. „Nebudeme moci zahájit výstavbu nového chirurgického pavilonu na Lochotíně, kam jsme chtěli sestěhovat většinu chirurgických oborů,“ vysvětluje mluvčí FN Plzeň Renata Jenšíková. Pod jednu lochotínskou střechu měly zamířit všechny chirurgické obory z Lochotína. „Jejich odloučenost je absolutně nevyhovující. Je velmi nevhodné, že lékaři musí dojíždět na konzilia za svými pacienty. Sestěhováním bychom ušetřili i provozní náklady,“ tvrdí Jenšíková s tím, že onkologický pavilon za přibližně jednu miliardu korun bude na Lochotíně dokončený ještě letos.