Na kybernetický nůž už čekají první pacienti

Unikátní přístroj na ozařování nádorů začnou v nejbližší době používat ostravští lékaři.

Mnoha nemocným, kteří trpí rakovinou, svítá naděje. Unikátní ozařovací přístroj CyberKnife neboli kybernetický nůž budou - zatím jako jediní v České republice - používat na Onkologické klinice Fakultní nemocnice v Ostravě.
„Jde o jediný robotický ozařovač ve střední a východní Evropě, který rozšíří možnosti léčby a umožní odborníkům léčit i takové pacienty, kterým v minulosti nebylo možné pomoci,“ říká mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Co umí CyberKnife

Supermoderní přístroj dokáže ozařovat i ty nejmenší nádory kdekoliv v těle, a to s přesností na desetiny milimetru.
„Průmyslově se vyrábí teprve od roku 2001, takže v onkologické léčbě jde o nejžhavější světovou novinku,“ uvádí David Feltl, přednosta Onkologické kliniky Fakultní nemocnice. Funguje podobně jako gama nůž, jenže se nespecializuje jen na oblast mozku, ale léčí nádory i v jiných částech těla.
„CyberKnife ozařuje až s třicetkrát větší přesností než jiné lineární urychlovače. Pomocí robotického ramene může vysílat svazek velmi tenkých paprsků z téměř každé pozice,“ vysvětluje Feltl.
Protože systém umí kontrolovat polohu nádoru během ozařování, dokáže reagovat na sebemenší pacientův pohyb tak, aby se nepoškodila zdravá tkáň a záření směřovalo jen na nádor.
Ve světě funguje asi sto osmdesát kybernetických nožů, v Evropě ho vlastní přibližně dvacet zdravotnických zařízení. Teprve před rokem se objevil například ve Velké Británii. Jak se podařilo získat unikátní přístroj ostravské nemocnici? Podle ředitele nemocnice Svatopluka Němečka šlo o strategickou investici ministerstva zdravotnictví. „Tento krok směřuje ke zdokonalení systematické radiochirurgické péče v oblasti onkologie v rámci republiky. Gama nůž v Praze, kybernetický nůž v Ostravě,“ konstatuje Němeček.