Na Lipně vyroste nová rekreační vesnička

Nedaleko Frymburku, na břehu lipenské přehrady, se připravuje obří rekreační komplex za 1,4 miliardy korun. Projekt získal v srpnu zelenou od Ministerstva životního prostředí ČR. Pokud dostane územní rozhodnutí a stavební povolení, region čeká doposud největší investice do cestovního ruchu.

Rekreační park Lipno a Přístav Hruštice ukousnou asi 17 hektarů krajiny. Právě velikost rekreačního centra je trnem v oku místním chatařům, kteří založili sdružení Osada Hruštice. Argumentují, že areál je situovaný v Chráněné krajinné oblasti Šumava a je součástí evropského systému ochrany přírody Natura 2000. Právě z tohoto titulu chtějí osadníci stavbě zabránit. Nespokojili se ani se slibem investora, že vybuduje čističku, na kterou by se mohli všichni napojit.

Projekt má však jasně deklarovanou podporu obce. Starosta Frymburku, na jehož katastrálním území má areál vyrůst, jej vítá jak z hlediska nových pracovních míst, tak z hlediska modernizace obce a okolí. „Vznikne tady úplně nový rozměr rekreace. Ne pět tisíc chat na Lipně, ale něco normálního, moderního, a my se na to těšíme,“ pochvaluje si Oto Řezáč.

#####Chybět nebude ani přístav

Za projektem stojí rakouská developerská společnost UBM, která v Česku realizovala třeba Anděl City v Praze na Smíchově. Rekreační park Lipno zahrnuje na 108 objektů. Půjde o apartmány v různých velikostech, řadové domky, ale převažovat budou samostatně stojící rekreační domky, jichž u Frymburku vyroste 63. Areál dostane sportovní a společenské zázemí, nebude chybět ani přístav. Právě přístavu se dotkne nejvýraznější změna vycházející z připomínek ministerstva.

Původně měl pojmout asi 120 lodí, výsledně bude třikrát menší. Další z 82 ministerských připomínek zmiňují respektování tradiční venkovské architektury typické pro Pošumaví a zredukování několika staveb. Místo dvou tenisových kurtů tak bude jen jeden a původní objekt zahrnující restauraci, kavárnu a recepci bude naopak rozdělen do tří menších. Za návrhem stojí českobudějovický Ateliér 8000, stavět by se mělo začít příští rok.