Na Národní se asi začne stavět na jaře

Multifunkční objekt Copa Centrum Národní, jedna z největších soukromých investic v centru Prahy, získal od stavebního úřadu pro Prahu 1 stavební povolení. Vlastní práce mohou začít ihned poté, co povolení nabude právní moci. K tomu by mělo dojít do konce února tohoto roku. Doba výstavby bude 20 měsíců, náklady se plánují na čtyři miliardy korun.

Copa Centrum si klade za cíl stát se společenským i obchodním srdcem své lokality a zásadně změnit dnešní neutěšenou podobu tohoto místa. Předpokládaná doba trvání stavby činí dva roky. Projekt zahrnuje zhruba 17 tisíc m2 kancelářských prostor, 12 tisíc m2 maloobchodních prostor a dva tisíce m2 rezidenčních bytů. Objekt tvoří šest samostatných vzájemně propojených budov, z nichž jedna se přimyká k objektu obchodního domu Tesco. Dohromady pak tvoří organický blok, v jehož nitru vznikne v návaznosti na pražskou tradici pasáž spojující ulice Spálenou, Charvátovu a Purkyňovu. V lokalitě bude také výrazně snazší zaparkovat díky podzemnímu parkovišti pro 250 aut. Developer, kterým je společnost Copa Group, chce Copa Centrum zharmonizovat s geniem loci stávající zástavby, aby nevznikl rušivý monolit jako v případě některých dřívějších pražských projektů. „Obvodový plášť administrativní části nového objektu tvoří kombinace skleněných ploch s masivními římsami, jež představují soudobou návaznost na dobové římsy a balustrády okolních objektů,“ vysvětluje majitel Copa Group Sebastian Pawlowski. Na nároží ulic Vladislavova a Purkyňova je umístěn bytový objekt, jehož členité fasády pracují s kompozicí francouzských oken, arkýřů a balkonů. Celý komplex bude vertikálně zakončen střešními terasami s výrazným zastoupením zeleně.

#####Čeká se na postoj k odvolání

Copa Centrum zároveň zvýší komfort pro Pražany cestující hromadnou dopravou. Nový vestibul metra s bezbariérovým přístupem bude umístěn v druhém podlaží objektu s přímou návazností na obchodní plochy. Z této úrovně pokračuje trojice eskalátorů přímo na nároží ulic Spálená a Purkyňova. Cestující metra tedy budou moci procházet do okolních ulic jednak přes obchodní pasáž, jednak tímto samostatným výstupem. Do ulice Spálená je orientováno hluboké podloubí v celé šíři průčelí, které rozšiřuje chodník v blízkosti této vysoce frekventované stanice tramvaje a kryje chodce před nepříznivým počasím. Velkou změnou projde plocha podél ulic Vladislavova a Charvátova, kde vzniknou odpočinkové plochy se fontánami a dalšími vodními plochami, zelení a lavičkami.

Projekt už sice má stavební povolení, majitelé okolních domů se ale proti němu odvolali. Odvolání teď bude posuzovat stavební úřad v Praze 1. „Pokud úřad uzná námitky důvodnými, společnost projekt upraví. Pokud ne, můžeme začít stavět,“ říká Pawlowski. Podle podnikatele chtějí vydání povolení oddálit především prodejci, jejichž obchody budou kvůli výstavbě zrušeny. „Kdybych byl v jejich kůži, dělal bych totéž,“ konstatoval Pawlowski.