Na odpočinek není čas, Černý rytíř nepočká

Jaro v Kladně přivítali opět rytíři na koních. Mezi muži bojovala na středověkém kolbišti také žena.

Středověké slavnosti Vítání jara, které se v Kladně uskutečnily minulý týden, už tradičně doprovázela divadelní skupina Traken. Na travnaté ploše u Billy odolávala princezna Adriana choutkám zákeřného Černého rytíře. V hlavní roli se představila sedmadvacetiletá Pavlína Ducháčková na koni Maximus.

Sedlá divokého hřebce

K historickému divadlu se dostala před třemi roky přes inzerát. „Podmínkou bylo, že práci dostane jen žena, která umí dobře jezdit na koni. To nebyl problém, na koních jezdím už patnáct let,“ říká půvabná divadelní princezna.
Ta se po představení promění v čeledína, který musí vykydat a nakrmit koně. „Pavlína je naší šestou princeznou, ovšem měli jsme i dva prince. Vydržela nejdéle ze všech a je teprve druhou, jež sedlá temperamentního fríského hřebce,“ říká zakladatel skupiny Petr Novák.

Hlavní je zábava

Zkušenosti s rytířský- mi souboji sbíral před více než dvaceti lety v Německu. První představení v Česku měl se svým Trakenem v roce 1995. Začínal s dvanácti lidmi a sedmi koni. „Nekopírujeme historii, snažíme se bavit diváky a hlavně děti,“ zve Novák diváky do hlediště. Divadlo Pavlínu zaměstnává na plný úvazek. I když výstižnější by spíše bylo středověký cirkus. Představení odehrávají členové Trakenu pod širým nebem, v kulisách za plentou, mezi velkými středověkými stany. Rytíře na koních i s jejich panoši čekají za den často i dvě představení. Každé trvá hodinu a půl a princezna se v nich nevyhýbá ani souboji s dřevci, který absolvuje dokonce dvakrát za sebou!

Nejradši střílí z luku

„Každé vystoupení je hodně náročné psychicky i fyzicky. V představení máme pouze jednu čtvrthodinovou přestávku. Stačíme si přitom jen připravit další výzbroj, napít se nebo upravit kostým,“ říká Ducháčková.
Skupina předvádí vedle náročných rytířských soubojů rovněž dovednostní soutěže. „Nejradši mám střelbu z luku, i když ne vždy trefím střed terče,“ naráží princezna Adriana na divácky vděčnou disciplínu, která je součástí středověkého příběhu.

Jede dobýt Hostivici

Za tři roky kariéry středověké princezny vystřídala Pavlína dva koně a pět kostýmů. S divadlem půl roku objíždí česká i zahraniční města, půl roku je doma. „Sezona trvá od dubna do konce září, v zimě hrajeme jen výjimečně. Zatím jsem si pokaždé vydělala na to, abych mohla po sezoně relaxovat i trénovat. Když jsem doma, jezdím na svém koni a chodím do posilovny,“ dodává Ducháčková.
Na odpočívání však Adriana musí v těchto dnech rychle zapomenout. Už příští víkend ji totiž čeká další souboj s Černým rytířem. V Hostivici, kam Traken přijede v pátek 16. dubna, bude z jeho spárů unikat až do neděle.