Na pivo ke králíkovi, za červem nebo třeba do kaple

Reklamní odborník vybral ze stovek jmen brněnských podniků sedm nejlákavějších.

Chuť vstoupit a nasát duch místa vyvolá pouhým názvem málokterá hospoda či bar. Sedmička oslovila odborníka z reklamní agentury, kterou založil průkopník reklamy Brit David Ogilvy, aby vybral ze stovek jmen brněnských podniků sedm nejlákavějších. Redaktor Sedmičky se pak do nich vypravil. Na textaře Radka Antla, který reklamní kampaně, slogany a názvy firem vymýšlí v Praze a brněnské podniky nezná, nejvíc ze všech zapůsobil název jazzového baru U kouřícího králíka.

Brněnský zvěřinec

„Fauna v názvu je v Brně velmi oblíbená. Kouřící králík nejenže patří mezi zajímavější a nejzábavnější spojení, ale má v sobě i přitažlivou atmosféru: jazzovou hudbu, kouř cigaret, pohodáře králíka, možná z klobouku a možná s kloboukem na hlavě, který si jen tak dupe do rytmu kontrabasu. To funguje a skvěle,“ zdůvodnil Antl verdikt. Navíc atmosféru baru v Křídlovické ulici vystihl.

„Bar v jednom z nejstarších domů Starého Brna provozuji dvanáct let. Každý pátek pořádáme převážně jazzové koncerty, o které bývá takový zájem, že jsou sklepní prostory baru bohužel malé,“ říká majitelka baru Marie Macháčová. Bílého králíka, který na několika místech zdobí fasádu baru, nakreslil brněnský výtvarník Jan Dungel. Kouřící králík poskakuje i po tričku číšnice Evy Kincové. „Otevřeno máme jen v pracovních dnech od pěti hodin odpoledne. Doporučuji ochutnat polotmavý Jazzový ležák Kouřící králík, který pro nás vaří pivovar v Dalešicích,“ dodává Kincová.

Proč ve jménu podniku kouří králík, si majitelka není jistá. „Jasné je jen to, že je bílý, macatý, miluje jazz, doutníky a dobrou whisky,“ popisuje Macháčová. Většina lidí, kteří chtějí bar navštívit poprvé, skončí ve stejnojmenné herně, bar je totiž skrytý za rohem. „Nájemci herny už brzy skončí smlouva. Opravíme celý dům a hernu příští rok přebudujeme na kavárnu,“ slibuje Macháčová. Barevně vyvedený interiér, do kterého sotva doléhají tramvaje projíždějící ulicí nad hlavami hostů, si získal řadu fandů. „Rád se vracím na místa, kde se cítím jako doma,“ zhodnotil atmosféru místa Štěpán Janoušek, který si oblíbil právě místní jazzový ležák.

Podobrazy

Opravu Moravského náměstí přečkala další jazzová kavárna, tentokrát Podobrazy, bez větší újmy. „Návštěvníků chodilo méně, ale už se vracejí,“ uvádí číšník Karel Šmerek. Kavárna, jejíž jméno Antl ohodnotil jako druhé nejlepší, funguje jedenáct let v Místodržitelském paláci Moravské galerie. Tedy, jak říká název, přímo pod obrazy. „Nevýhodou je to, že nám pronajímatel zakázal dělat v kavárně výstavy. Koncerty jsou naštěstí dovolené,“ podotýká majitel Raid Kahwaji. „Pod obraz“ se tu ale dostane málokdo, kavárna totiž zavírá už v jedenáct hodin večer.

Rezavej červ

Jadrné nadávky se při návštěvě redaktora Sedmičky nesly Srbskou ulicí v Králově Poli otevřenými dveřmi hospody s třetím nejzajímavějším názvem - Rezavej červ. Už před šestou podvečerní tu bylo veselo. „Napiš, že tu paří Čahec, Fidel, Boban, Eda, Otto, Vasil a Kača. A opovaž se to zmastit,“ haleká lokální zpěvák Wilda Holub, kterému chybí přední zub a proslavil se účastí v talentové soutěži X Faktor. „Já su Wilda Holub, tak mi zadek polub,“ zapěl porotě, než jej ze soutěže vyřadila.

Původ rezavého názvu objasnil bývalý spolumajitel putyky. „Současný majitel se jmenuje Lukáš Červínek a já mám rezavé vlasy, takže Rezavej červ,“ vysvětluje Pavel Ryška. Vrchní Červínek slovy šetří, narozdíl od štamgastů. „Pije se tu tequila z pupíku a víš, co sou křtiny? Když přijde nová kost, dostane na holou,“ vysvětlil jeden ze stálých hostů. Když nejsou ženy na dohled, pustí si pánové „pořádný bigboš“.

Kaple 09

Zážitek jiného ražení nabízí medlánecká restaurace Kaple 09. Piva vytočí minimum, ruce plné práce tu má kuchař. „Specializujeme se na národní kuchyně a nabízíme menu o čtyřech chodech,“ láká provozní gastronomické kaple Dan Marek. Restaurace stojí na dohled od medlánecké kapličky a dříve se jmenovala U Kapličky. „Datum v názvu prozrazuje rok rekonstrukce,“ vysvětlil Marek. Restaurace, která je dobře ukrytá v Suché uličce mezi domky, překvapí moderním designem interiéru. „Nechybí nám ani smysl pro humor, a tak v pátek pořádáme párty pro vysoké lidi (muže nad 189 centimetrů a ženy nad 175 centimetrů - pozn. red.), kteří mají vstup zdarma,“ říká provozní. Dlouhý metr má opřený u vchodu.

Veselá vačice

Na pivo i obědová meníčka scházejí po schodech z Běhounské ulice návštěvníci Veselé vačice. „Někdy tu bývá opravdu veselo. Lidé totiž občas tancují na stolech i baru,“ popisuje číšník.

Podnik funguje už pět let a název vymysleli majitelé jak jinak než u piva. „Mnoho lidí se ptá, co je to vačice a jak název vzniknul. Majitelé, po kterých jsem vačici převzal při vymýšlení popíjeli tak dlouho, až je napadl tento veselý název,“ vysvětluje majitel Raid Kahwaji. Personál podniku zažil leccos. „Dost mě překvapilo, že když tu měli večírek medici a jeden z nich si při tanci na parapetu rozbil hlavu, odvezli jej k lékaři, místo toho, aby jej sami ošetřili,“ vzpomíná číšník.

U Pantátů

Nejen modré oči číšnice Kačenky, jak usměvavou blondýnu hosté familiérně oslovují, táhnou hosty do restaurace U Pantátů v juliánovské ulici Kamenečky. „Máme vyhlášená žebírka a vepřová kolena,“ říká číšnice Kateřina. Jméno podniku, které kreativec Antl zařadil na šestou příčku, vyplynulo z vášnivé debaty majitelů. „Hospodu zpočátku vlastnili čtyři chlapi. Nemohli jsme se dohodnout na jménu, ale protože mezi námi byli i starší pánové, vyhrálo U Pantátů,“ vysvětluje majitel Jiří Tichý. Název odpovídá i obyčejnému selskému duchu podniku. „Největší štamgast je ten, co to tu vlastní. Ten pije za nákupku,“ dodává muž přezdívaný Plyn o Tichém. V podniku je dobře známá Tichého hláška, kterou čas od času povzbuzuje hosty. „V rámci zvýšení obratu se musíme ožrat,“ říkává hospodský.

Masný růžek

Ulice Masná dostala název podle masných jatek, které tu vznikly v roce 1926. Na rohu Křenové ulice a Masné zve oprýskaný štít do pivnice Masný růžek, sedmé nejlépe nazvané hospody v Brně. „Dříve se tu scházeli masňáci, když šli z práce. Přišli se pobavit a popařit,“ vzpomínala číšnice. Své jméno neprozradila a pro sebe si nechala i to, čím je podnik, ve kterém pracuje, zajímavý. „Nevím,“ odvětila lakonicky žena. Kouzlo podniku prozradil milovník piva. „Mají tu dobrý starobahno,“ uzavírá rázně host Miloš Bárta.