Na ples ve vypůjčených šatech

Začal nový rok a s ním i nová plesová sezona. Čas, kdy se z mužů stávají gentlemani a z žen dámy. Stále více si Karviňané chodí svou róbu půjčovat do salonů.

Velký výběr, dobrá cena a hlavně žádné starosti s údržbou. To jsou nejčastější důvody, proč si lidé z Karviné chodí oblek či šaty na ples obstarat do jedné ze zdejších půjčoven společenských oděvů. „Z půjčovny už jsem měla na plese šaty několikrát. Úplně zásadní pro mě je, že je pak nemusím prát. Jsou z jiných materiálů než běžné oblečení, takže jsem ráda, že se o to postarají odborníci. Jedním z dalších důvodů je, že jsem snad nikdy nepotkala na plese dámu, která by byla ten večer oblečená ve stejném modelu,“ řekla Šárka Pekařová z Karviné.

Krása bez starostí

Podle majitelek půjčoven se zákaznice zajímají o nejrůznější barvy a střihy. „Nejvíce půjčujeme dlouhé společenské šaty, které jsou většinou ušité z materiálu jménem taft,“ řekla majitelka salonu Romance Jana Chlebková. Karin Jurkovská z karvinského salonu Maanba s ní souhlasí. „U nás půjčujeme hodněkrátké i dlouhé provedení a barevnost šatů nerozhoduje. Bylo však období, kdy si zákaznice půjčovaly spíš modely tmavších barev. Plesové šaty jsou šité převážně bez ramínek a doplňují se šálou v barvě šatů nebo bolerkem,“ doplnila Jurkovská.

Stojí několik stovek

Ceny za půjčení šatů se pohybují v rozmezí od tří set korun do zhruba 1500 korun. Záleží přitom na materiálu, z jakého jsou šaty ušité a jejich střihu a náročnosti. Pánové si oblek vypůjčí za cenu mezi šesti stovkami a tisícovkou. O půjčení společenského oblečení mají zájem i muži. „Je fajn, že nemám na starosti nic jiného, než oblek včas vrátit. Můžu tak mít na každou akci jiný a sladit se se šaty mé partnerky,“ vysvětlil pravidelný návštěvník půjčovny Jan Žáček.
A jaké obleky jsou nejžádanější? „Pánové si půjčují většinou obleky klasického střihu a tmavší barvy,“ informovala Jurkovská.

Půjčují i doplňky

Plesy bývají většinou o víkendech. Šaty si proto z půjčovny vyzvedne zákaznice obvykle ve čtvrtek a vrátí je v pondělí. Pokutu zaplatí pouze v případě, že oblek či šaty jsou zničené tak, že nejdou opravit nebo podle toho, do jaké míry jsou poškozené.
Kromě šatů mohou lidé v půjčovnách sehnat k šatům i nejrůznější módní doplňky. „V salonu nabízíme k šatům kabelky, rukavičky, korunku nebo bižuterii,“ informovala Chlebková. Stejnou službu nabízí i konkurence. „Společenské boty, kabelka a pelerínka, i to je možné u nás k šatům a obleku půjčit,“ doplnila Karin Jurkovská.
V půjčovnách společenských šatů seženou oblečení lidé štíhlí i silnější. Podle těla zákazníka je pracovníci půjčovny mohou nechat dokonce upravit.