Na pomoc ghettu chybí peníze

Větrovnu město Klatovy každoročně opravuje. I tak se ale octla na oficiální mapě českých ghett.

Větrovna je jednou z ostud Klatov. Hlasovali tak čtenáři Sedmičky. Oficiálně to potvrdil i projekt, který v roce 2006 zmapoval česká ghetta, tedy oblasti, kde bydlí především Romové v neutěšených podmínkách. Tam mají Klatovy hned dvojnásobné zastoupení. Uplynuly tři roky a obě lokality dál žijí svým životem. Většina obyvatel Větrovny a bývalé sodovkárny je odkázána na život ze sociálních dávek, někteří dluží na nájemném. Klatovská radnice se o ně nezajímá, neziskové organizace ve městě v této oblasti nepůsobí. Investice do sociální oblasti směřují jinam, než do zanedbaného domu na okraji centra.

Schází vstřícnost

Bariéru mezi oběma ghetty a okolím podle předsedy Sdružení Romů a národnostních menšin Štefana Tišera způsobila i absence jakékoliv pomáhající neziskovky. „Vloni jsem se v Klatovech byl podívat. Máme vyškolené streetworkery, víme, jak těm lidem pomoci začleněnit se do života většinové společnosti, umožnit jim vzdělání a sehnat práci. Ale chybí peníze. A tady chybí podpora města,“ domnívá se Tišer. Starosta města Klatov Rudolf Salvetr se prý diskusi nebrání. „Je třeba, aby spolupracovat chtěli i tamní obyvatelé,“ říká.

Na mysli má hlavně pořádek v obou objektech. Větrovna i bývalá sodovkárna patří městu. Tamní byty pronajímá rodinám na základě nájemní smlouvy na dobu určitou. Radnice investuje i do oprav. Vloni například Větrovna dostala 247 tisíc korun. „Šlo o opravy fasády a okolí, ale i jednotlivých bytů,“ upřesnila Jiřina Adámková ze Správy nemovitostí v Klatovech. „Jde o to, aby i ze strany místních obyvatel byla snaha pořádek v domě udržovat. Ale to někteří z nich mají,“ míní starosta.

Ze dvanácti bytů na Větrovně je obydleno pět. Nájemné se tu platí kolem 1300 korun měsíčně. Dluhy na nájemném se podle Adámkové pohybují kolem sto tisíc korun. Nutno ovšem dodat, že dluhy zůstaly většinou po nájemnících, kteří už se museli odstěhovat. Absenci terénní práce v obou lokalitách potvrdil i malý test Sedmičky. „Jak bysme asi žili? Jako cikáni. Nebo myslíte, že nemáme co jíst, na čem spát a špinavý záchody?“ obořila se z pavlače jedna z obyvatelek Větrovny. Za zády jí štěkali dva velcí psi, další dva byli na řetězech přivázaní venku. Streetworkeři to tady budou mít těžké.