Na prestižní veletrh do Cannes míří trojice největších českých měst

Již za pár dnů, konkrétně 16. března, se ve francouzském Cannes znovu otevřou brány Festivalového paláce, aby se na 21. ročníku veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM 2010 představili nejvýznamnější evropští a světoví investoři, developeři, banky a finanční instituce, města i celé regiony, realitní makléři a další profesionálové působící na trhu realit.

V loňském 20. ročníku se i přes finanční krizi, ovlivňující celosvětový realitní trh, prezentovalo na 20 250 metrech čtverečních výstavní plochy přes 17 500 účastníků ze 79 zemí. Na veletrhu proto ani letos nechybí Česká republika. Zahraničním investorům se na vlastních stáncích představí Praha, Brno i Ostrava, jež se v konkurenci evropských měst od Paříže až po Londýn chtějí představit jako stále atraktivní lokality pro uskutečňování investičních záměrů.

Premiéru se samostatnými expozicemi zažijí letos Středočeský a Jihomoravský kraj, které se dosud zúčastňovaly pouze veletrhu Expo Real v Mnichově. Veletrh je tradičně také fórem pro prezentaci významných nadnárodních investorů a developerů; mezi nimi lze uvést např. HOCHTIEF Development, UnibailRodamco, CTP, Multi Development či RPG Real Estate.

#####Primátoři se soustředí na trvale udržitelný rozvoj

Vzhledem k tomu, že MIPIM vždy bývá indikátorem globálních trendů ekonomického a realitního trhu, bude jedním z hlavních diskutovaných témat veletrhu dlouhodobě udržitelný rozvoj. Na ten se soustředí i summit primátorů světových měst ve středu 17. března: v rámci tématu urbanistických strategií a budování městské infrastruktury, které jsou klíčem k udržitelnému rozvoji, se má diskutovat mimo jiné o sociální infrastruktuře, mobilitě, zeleni i výstavbě inteligentních budov.

Prezentace Prahy se i letos soustředí na nový územní plán, jenž má být schválen v roce 2012, a na aktuální fázi jeho příprav poté, co se ke konceptu územního plánu vyjadřovali koncem loňského roku pražští občané. Z prezentace spoluvystavovatelů lze uvést mimo jiné dva nové projekty HOCHTIEF Development (Office Islands Letňany, Park Kavčí Hory), rozšíření Centra Černý Most, k němuž se chystá Unibail-Rodamco, či rezidenční projekty společnosti Central Group: Rezidence Prague Towers v Praze-Stodůlkách, Metropole v Praze-Zličíně či Nové Letňany v Praze 9.

#####Brno nabídne prezentaci nového nádraží

Ostrava nabídne potenciálním investorům zejména strategickou průmyslovou zónu Ostrava-Mošnov a Ostrava-Hrabová, Vědecko-technologický park Ostrava, pozemky typu brownfields v centru Ostravy a jeho okolí (Karolina a Dolní oblast Vítkovic) i rozvojové území Ostrava-Hrušov. V neposlední řadě Ostrava představí svou kandidaturu na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Klíčovou částí tohoto projektu je sociálně kulturní klastr, který by měl vyrůst na výstavišti Černá louka.

#####Středočeši prezentují revitalizaci Ralska

Středočeský kraj chce v Cannes nabídnout především své brownfields, mezi něž patří mimo jiné bývalý výcvikový vojenský prostor Ralsko v katastrálním území obce Vrchbělá, bývalý vojenský výcvikový prostor Mladá v bezprostřední blízkosti města Milovice, areál bývalého cukrovaru v Cerhenicích a rozvojová lokalita v areálu bývalého hutního závodu Poldi Kladno. Prvním ze spoluvystavujících partnerů je ministerstvo vnitra (MV), které nabídne své nemovitosti na území Středočeského kraje: Praha-Radlice (areál bývalých autoopraven resortu MV), Zeleneč (bývalé vysílací středisko MV), bývalý areál vojenských kasáren Klecany a areál ústředních skladů a opraven v Kolíně, využívaný jako prádelna a čistírna pro resortní organizace.

V neposlední řadě bude na stánku Středočeského kraje představen i projekt Royal Mělník Park, který na svých pozemcích u zámku Mělník plánuje realizovat Jiří Lobkowicz. Jihomoravský kraj se na veletrhu představí jako region podporující rozvoj lázeňství a jako kraj trvale zaměřený na podporu vědy, výzkumu a inovací. Tomu také odpovídají prezentované projekty: lázeňská zóna Lednice, lázeňská zóna Pasohlávky, Technologický inkubátor II, Biotechnologický inkubátor INBIT, Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) a Středoevropský technologický institut (CEITEC).

Na dvou posledně jmenovaných projektech participuje Jihomoravský kraj s městem Brnem, místními univerzitami a soukromými subjekty. Neodmyslitelnou součástí veletrhu bude jako každoročně udělování prestižních cen MIPIM Awards za nejlepší světové projekty uplynulého roku v pěti kategoriích: administrativní centra, rekonstruované kancelářské objekty, projekty pro hotelnictví a turistiku, rezidenční projekty a „zelené budovy“, oceňující projekty šetrné k životnímu prostředí. Ceny MIPIM Awards budou vyhlášeny na oficiálním galavečeru 18. března, jímž jako každoročně celý veletrh vyvrcholí.