Na shazování sněhu jsou pořadníky

Desítky majitelů domů zatarasily chodníky dřevěnými tyčemi. Je to jediná možnost, jak chránit chodce, aby jim hlavy nerozbil padající led.

Už týden vyráží na Pražský hrad pravidelně každé ráno hasičské auto. „Na druhém a třetím nádvoří oklepáváme rampouchy takřka nepřetržitě. Vždy přes noc narostou a ohrožují turisty,“ říká David Šebek ze Správy Pražského hradu.

Kvůli teplotám nad nulou sníh na střechách ztěžkl, z okapů se přes den valí voda, ze které přes noc vzniknou obrovské rampouchy. Ráno se zase vše začne hýbat. A těžký led dopadá z výšky na chodníky.

Černý den pro majitele domů v centru začal v pondělí 18. ledna zrána. Do oběda už policisté měli zapsané desítky škod na autech, které způsobil padající sníh.

Zraněný kojenec

Od začátku týdne rozvezly sanitky do nemocnic jedenáct pacientů zasažených padajícím ledem. „K nejvážnějšímu případu došlo v Nuslích, kde rampouch spadl do kočárku a zranil kojence,“ říká mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová.

Z obav před dalšími komplikacemi ohraničili majitelé své domy dřevěnými tyčemi s nápisem Pozor, nebezpečí! Nejvíce jich je v centru, kde se řítí zledovatělý sníh až z pětadvacetimetrové výšky. Na Žižkově, ale i v jiných čtvrtích, vytipovávají hrozící nebezpečí strážníci, kteří místo označí páskou. Dřevěné tyče a pásky nemohou mít majitelé před domy až do jara. Jde totiž o zábor chodníku, a ten musí platit.

„Je v pořádku, že na nebezpečí upozorňují, ale pokud sníh neuklidí do tří čtyř dnů, je potřeba, aby zábor nahlásili na úřadech,“ říká mluvčí první pražské městské části Alexandr Koráb.

Správci úřadů, soudů, škol a dalších veřejných budov mají štěstí, nebezpečný sníh jim ze střech smetou hasiči. „Shazovali jsme sníh třeba na poště v Jindřišské, na Hradě i na několika soudech, jezdíme především tam, kde je ohrožený velký počet lidí,“ vysvětluje mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.
Na bezplatnou městskou telefonní linku však volá až čtyřicet Pražanů denně s prosbou, aby přijeli hasiči také k nim.

„Když už jsou hodně ohrožení sněhem, vyjedeme tam, ale zpravidla odstraníme sníh jen nad vchodem. O ostatní se musí postarat majitel,“ dodává Adamcová.

Přijedeme. Příští týden.

Mnozí Pražané se tak ocitli v kleštích. Firmy, které se zabývají výškovými pracemi, mají na dlouho dopředu nabitý program. „Denně mi ráno zavolá pět až šest lidí, že potřebují očistit střechu, ale když se podívám do objednávek, mám do konce týdne plno. Někteří ale nechtějí čekat a obrací se jinam,“ říká Matěj Urban, který provozuje výškové práce ve městě. Pořadníky mají i další firmy.

Očištění střechy přijde majitele na tři až pět tisíc korun. Pokud ale musejí zakrýt okna, aby je led nepoškodil, může vyjít shazování sněhu až na trojnásobek.