Na tomhle místě přece pláču já“

Emoce, nebo přetvářka? Jak by měl vypadat dobročinný večer, předvedou v Táboře herci Divadla Na Fidlovačce.

Dlouho jsem neviděl inscenaci, která by od začátku do konce fungovala tak dobře jako Benefice. Skvělá režie v minimalistické scéně. A herci si zjevně pěkně mákli a baví je to. To je jen jedna z webových reakcí na představení Divadla Na Fidlovačce. Jejich Benefici aneb Zachraňte svého Afričana uvidí lidé v pondělí 17. ledna v malém sále Divadla Oskara Nedbala v Táboře.
„Jde o první podobný projekt v táborském divadle. Po představení bude u východu kasička na příspěvky, které pak poputují do Afriky,“ vysvětluje Jindra Nezvedová z Divadla Oskara Nedbala.
Herci, mezi kterými nechybí Ondřej Brousek (na snímku) nebo Iva Pazderková, budou, jak jim velí scénář, nacvičovat na jevišti dramaturgii charitativního večera. „Pomozte nám pomáhat!“ svítí nápis na scéně. A právě o smysl a význam dobročinnosti v současném představení německé autorky Ingrid Lausundové jde.
V hořkosladké hře, kde smích a slzy patří k sobě, nechala Lausundová splynout osudy pěti různých osobností. Ty se rozhodly uspořádat dobročinný večer na konto afrických rozvojových zemí. Z peněz tam chtějí postavit školu. Na jevišti se v devadesáti minutách odehrává příprava na emotivní večer.
Ženy nacvičují srdceryvná gesta, která se mnohdy míchají s opravdovými pocity. Scénář mixuje přirozenost s vyumělkovaností. „Na tomhle místě přece pláču já,“ okřikuje jedna postava druhou.
Černý humor střídají hudební čísla a nechybí ani přezpívaná závěrečná hitovka Karla Gotta Jdi za štěstím. „O představení je velký zájem. Pořád jsou ale ještě volné lístky,“ dodává Nezvedová.
Nápaditou hru zařadili v divadle do předplatitelské skupiny F, která uvádí náročnější nebo netradiční představení především moderní doby. Vstupné na Benefici je od 160 do 220 korun.

Divadlo O. Nedbala zimní program

Všechnopartička Karla Šípa a Josefa Náhlovského improvizovaný pořad úterý 8. února od 19.00, vstupné 250 a 220 korun

Radůza + kapela, koncert zpěvačky, čtvrtek 17. února od 19.00, vstupné 320 a 290 korun