Na zámku zavoní dobroty

Dvorana hranického zámku v sobotu hostí oblíbenou kulinářskou soutěž.

Dobré jídlo a pití na zámek patří odjakživa. O pravdivosti tohoto tvrzení se mohou návštěvníci hranického zámku přesvědčit během nadcházející soboty už posedmé. Tradiční kulinářská soutěž, letos pojmenovaná Dobroty z domova i Evropy 2009, přiláká desítky soutěžících i mlsných a kultury chtivých diváků. Vše u příležitosti Dne kultury na zámku, jenž připomene jedenácté výročí rekonstrukce Pernštejnského zámku. Po minulých ročnících, kdy musely soutěžní výrobky obsahovat nějakou povinnou ingredienci, letos vyhlásili organizátoři volné téma. „Chceme soutěžícím nechat úplně volné ruce. Sami nám tak naznačí, co rádi připravují,“ říká Marta Pavelková ze společnosti Patriot Olšovec, která soutěž pořádá.

Do soutěže i pálenka

Kromě jídla se mohou zájemci předvést také se svou slivovicí. Stačí přinést půllitr pálenky z jakéhokoliv ovoce. „Počet účastníků bude překvapením. Lidé své výrobky mohou hlásit i na místě, mezi desátou až dvanáctou hodinou,“ říká Pavelková. Pak bude šestnáctičlenná porota neveřejně ochutnávat a hlasovat. Program pro veřejnost začne ve tři odpoledne. Hudební doprovod zajistí Swing Tandem Bronislava Ludmily a Miroslava Zikmunda a Hranický dětský pěvecký sbor pod vedením Taťány Jonasové. „Loni měla velký úspěch taneční skupina Báječný ženský z Majetína. Letos se objeví s novými kostýmy i repertoárem,“ láká Pavelková. Chybět nebude ani domácí skupina Oldies. Během vystoupení budou studenti Integrované střední školy COP z Valašského Meziříčí roznášet vzorky dobrot k ochutnání. V soutěžní části budou mít navíc studenti z Valašska premiéru se švestkovou omáčkou.
Na zámku bude poprvé k vidění i knížka Ochutnejme Hranicko. V regionální kuchařce, kterou sestavovala Hranická rozvojová agentura, se objeví i některé recepty z minulých ročníků soutěže. Vylosovaní a nejlépe tipující šťastlivci si kuchařku odnesou domů.