Nadstandard v nemocnici: krabí salát a kachna na medu

Nemocnice budou zdražovat služby. Sedmička zjišťovala, co si dnes pacienti mohou za peníze dopřát.

Za pobyt v nemocnici zaplatí dnes pacienti šedesát korun denně. Poplatek se však brzy může zvýšit až na stokorunu. Lidé si mohou dopřát i nadstandardní služby, pokud si připlatí. Je o to veliký zájem a pokoje si pacienti musí zamlouvat dopředu.
Za pobyt na nadstandardním pokoji zaplatí lidé v Karviné-Ráji od 250 do pěti set korun za noc. „U nás v nemocnici i v orlovské pobočce pacienti zaplatí čtyři sta korun, k tomu šedesát korun jako regulační poplatek. Pokud vláda rozhodne o zvýšení na stovku, vyjde to pacienty o čtyřicet korun dráž,“ řekla mluvčí Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj Radmila Fleischerová. V Karvinské hornické nemocnici se ceny za nadstandard liší podle oddělení. „Nejlevnější je neurologie za 250 korun, nejdražší chirurgie páteře a ortopedie, kde máme dvoupokojová apartmá za pět set korun,“ informuje mluvčí Karvinské hornické nemocnice Helena Baronová. Daniela Dieslová si připlatila v Karviné za nadstandard u porodu. Pár stovek navíc byly podle ní dobře investované peníze. Pokračování na str. 4 a 5

„Rozhodně to stálo za to. Měla jsem soukromí, manžel za mnou mohl chodit častěji. Na oběd jsem si vybírala ze tří jídel,“ chválila si pokoj Daniela Dieslová.
Zaměstnanci obou nemocnic se shodují na důvodu, proč je o pokoje takový zájem. „Asi nejvíce ocení lidé to, že jsou na pokoji sami,“ míní mluvčí Karvinské hornické nemocnice Helena Baronová.

Volný pokoj? To musí být náhoda

Pokoje si pacienti zamlouvají dlouho dopředu. „Kdyby se třeba dnes někdo dověděl, že k nám v září půjde na operaci, klidně už si může pokoj zamluvit. Samozřejmě, pokud je ještě volný,“ vysvětluje Baronová. Někdy se ale poštěstí a nadstandardní pokoj je volný i bez objednávky. „Při prvním porodu jsem na nadstandardu byla od začátku do konce. Při druhém jsem ale neměla štěstí a pokoj byl obsazený. Uvolnil se za dva dny. Sestřičky věděly, že o něj mám zájem, tak mi řekly a já se s malou Valentýnkou stěhovala,“ vzpomíná Dieslová. Podle ní to ale nebylo špatné ani na obyčejném pokoji. „Mně nevadilo být na obyčejném pokoji, ale asi nejvíce mi vadilo to, že se člověk opravdu nevyspí. Když je na pokoji tolik miminek, moc to nejde. Na nadstandardu mě budilo jen to moje. Jídlo mi v nemocnici chutnalo na obou pokojích. Jediný rozdíl byl v tom, že na nadstandardu jsem jedla sama. Sestřičky mi jídlo dovezly. Jinak se totiž jí ve společné místnosti,“ popisuje Dieslová, která si myslí, že za těch pět dní, které v nemocnici strávila se připlatit vyplatilo. V Ráji jsou na porodním oddělení tři nadstandardní pokoje. „Tady je opravdu plno skoro pořád, u maminek je zájem o nadstandard asi největší,“ soudí mluvčí nemocnice v Ráji Radmila Fleischerová.
Moderní pohovka, nový nábytek, fax, internet, hifi věž a novotou zářící barevná koupelna se záchodem. Nadstandardní pokoje v nemocnicích se podobají spíš hotelovým pokojům. Jediné, co naznačuje rozdíl, je nemocniční postel. I když krásná a moderní. To vše se nabízí za několik stovek na noc. Televizi mají pacienti už i na obyčejných pokojích. Zaplatí za ni patnáct korun za den.
„Tady v nočním stolku mají pacienti vytištěný jídelní lístek,“ ukazuje Baronová. Pacienti si na oběd mohou dát třeba krabí salát, kuřecí steak, sumce nebo kachnu na medu, samozřejmě, když to zdraví dovolí. „Každý den chodí za pacientem na nadstandardní pokoj dietní sestra a radí mu, co může či by naopak neměl jíst,“ dodává Baronová. Hornická nemocnice nabízí pacientům na každém oddělení alespoň jeden nadstandardní pokoj. V Ráji mají luxusní pokoje na porodním oddělení a chirurgii, v pobočce nemocnice v Orlové pak na neurologii, interně, ortopedii a také chirurgii. „Pokud vláda zvýší poplatek za pobyt v nemocnici ze šedesáti korun na stovku, zaplatí pacient za pokoj pět set korun. Samotná cena pokoje ale zůstane pořád stejná, a to čtyři sta korun,“ uvádí Fleischerová. V nemocnicích postupně nadstandardů přibývá. Jsou ale místa, jako jednotka intezivní péče, kde si pacienti luxus prostě dopřát nemohou.
Ne všichni ale nadstandardní pokoj v nemocnici potřebují a chtějí. „Nepřišlo mi to na těch pár dní nutné. Navíc jsem si popovídala s ostatními rodičkami,“ říká Lucie Kačorová, která byla při svých dvou porodech vždy na obyčejném pokoji. Jiní lidé sice zájem mají, ale na nadstandardní pokoj nemohou. „Byli jsme na pokoji tři. Když se na to dívám zpětně, za nadstandard bych si připlatil, jenže jsem na tom byl tak špatně, že jsem nevěděl o světě, natož o tom, že bych mohl mít na pokoji luxusní koupelnu a televizi,“ vzpomíná Radek Hudec.

Obrovský zájem v Ostravě i za tisíc korun

Smolařem byl i Jaroslav Martinek z Karviné. Když nastoupil, nadstandardní pokoj na interně v nemocnici Karviná-Ráj zrovna rušili. „Určitě bych si připlatil, protože jsem chtěl mít klid. Jenže oni nadstandard zrovna rušili, takže jsem byl na pokoji se dvěma dalšími chlapy. Hrozné to nebylo, ale vytouženého klidu se mi nedostalo,“ vypráví Martinek. Také v Ostravě mají lidé o nadstandardní pokoje obrovský zájem. Nabídka tam nestíhá pokrýt poptávku. I když zaplatí pacienti dvakrát tolik než v Karviné. Na špici je jednoznačně Fakultní nemocnice Ostrava. Za pobyt na nadstandardním pokoji v porodnici tam zaplatí rodičky rovných tisíc korun za den.
„Nestíháme vyhovět všem. Máme jednu z nejvyhledávanějších porodnic v kraji. Ročně se zde narodí přes dva tisíce dětí,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice v Porubě Tomáš Oborný.