Nájemné podraží. Až o 20 procent

Od nového roku se v Plzni zvýší regulované nájemné. Lidé budou platit až o tisíc korun více.

Už od roku 1993 se Josef Trnka z šestipatrového činžáku na Francouzské třídě se svými sousedy snaží, aby mu město prodalo byt, ve kterém již pětačtyřicet let bydlí. Zatímco všech domů v okolí už se město zbavilo a odprodalo je nájemníkům, on za ten svůj stále platí regulované nájemné. Za metr čtvereční více než dvaapadesát korun. Měsíčně to „udělá“ 3210 korun.

„Není to moc, ale nejvíc se bojíme, že město byty prodá a nový majitel nás potom vystěhuje,“ krčí rameny asi sedmdesátiletý důchodce. Navíc bude muset od příštího roku do své peněženky sáhnout ještě hlouběji, protože majitelé domů budou chtít zase o něco víc – téměř čtyři tisíce korun. Jak bude nájemné příští rok vypadat, mohou zájemci zjistit na internetových stránkách www.mmr.cz.

Pomůže jim k tomu speciální kalkulačka, kterou ministerstvo pro místní rozvoj na svoje webové stránky umístilo. Zadat do ní musíte výši současného nájemného a také kategorii bytu. Výsledná cifra bude platná po celý příští rok. V roce 2011 se nájemné zase o něco navýší. V Plzni se změna bude týkat více než tří a půl tisíce městských bytů, kde se ještě regulované nájemné platí. Deregulace bude trvat až do roku 2012. Za tu dobu by se měly ceny v Plzni vyšplhat oproti dnešku až o padesát procent. Vše záleží na velikosti bytu a jeho kategorii. Například pan Trnka by měl zaplatit téměř pět tisíc korun. Což je o osmnáct set korun více, než platí dnes.

„To by nebylo únosné, jsem vdovec,“ stěžuje si. Deregulaci nájemného navrhují soukromí majitelé domů. „Je to zvláštní přežitek. Nevím, proč mi má někdo přikazovat, za kolik mám pronajmout svůj byt,“ myslí si majitel několika domů v centru Plzně Pavel Stelzer.