Nájemné v menších městech se může příští rok výrazně zvýšit

Regulované nájemné může příští rok v některých menších městech a obcích vzrůst až o více než 50 procent, a to především v bytech, kde příští rok regulace nájemného skončí. Naopak v krajských městech by měl být procentní nárůst nižší, protože nájemné je v nich vyšší a jeho regulace potrvá do roku 2012.

Vyplývá to z kalkulačky pro výpočet regulovaného nájemného pro příští rok, kterou představilo ministerstvo pro místní rozvoj. Kalkulačka je přístupná na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Lidé si tak mohou zjistit nárůst nájemného až do uvolnění nájmů v roce 2012. Regulované nájemné se nyní týká asi 750 tisíc domácností a podle odhadu MMR příští rok vzroste průměrně o 17,3 procenta. Letos to je o téměř 30 procent. Podle náměstka MMR Miroslava Kalouse je ale regulované nájemné stále levnější než tržní.

Například v bytě o ploše 60 metrů čtverečních v obci s 2000 až 9999 obyvateli, která leží v Pardubickém kraji, letos regulované nájemné podle údajů MMR činí 1669 korun. Příští rok může vzrůst až o 975 korun na 2644 korun, což odpovídá zvýšení o 58 procent. Naproti tomu regulované nájemné za šedesátimetrový byt v Praze-Nuslích letos činí 4917 korun. Příští rok jej lze zvýšit o 15,9 procenta na 5699 korun a cílové nájemné má v roce 2012 činit 7653 korun. Stejným tempem by se regulované nájemné v těchto pražských bytech mělo zvyšovat i v letech 2011 a 2012.

#####Navýšení nájmu závisí na několika faktorech

Konečné navýšení (nájemného) závisí na mnoha faktorech, například na základní ceně za lokalitu, aktuální výši nájemného a počtu let deregulace. Podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky je pro téměř 450 tisíc bytů rok 2010 posledním, ve kterém je maximální výše nájmu stanovena zákonem. Od roku 2011 bude v těchto bytech platit volné nájemné a jeho výše bude záviset na dohodě mezi majitelem bytu a nájemníkem. Pokud nebude dosaženo dohody, můžou po ukončení deregulace podle Kalouse nastat „složité situace“. Na jejich řešení měla pamatovat novela občanského zákoníku, kterou však poslanci ještě nezačali projednávat. Jak dále Miroslav Kalous uvedl, lze v důsledku deregulace očekávat pokles tržního nájemného.

Ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavel Rakouš si ale myslí, že v důsledku globální krize tržní nájemné v některých lokalitách zatím spíše roste. „Ony se sešly dva fenomény proti sobě,“ uvedl. V důsledku krize se lidé totiž podle něj stahují do velkých měst, což v nich zvyšuje tlak na bydlení. Ceny nájemného prý přitom paradoxně rostou i v některých příhraničních oblastech. „Mám signály od některých starostů, že jak se zvedla prudce nezaměstnanost třeba v sousedním Německu, tak lidé, kteří tam (v Německu) pracovali a bydleli několik měsíců, se teď vracejí do svých domovů,“ řekl Rakouš, podle kterého je i v těchto příhraničních oblastech situace poměrně složitá. Předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislav Šimeček toto snížení podmiňuje rozhýbáním trhu. „Nájemné se začne snižovat, až lidé začnou opouštět nadměrně velké byty, ale pro toto zatím není dostatečný finanční tlak,“ upozornil.

#####I po deregulaci prý budou výnosy minimální

Šimeček také upozornil na to, že ani po roce 2012 nebude nájemné vždy dostatečné k pokrytí nákladů na tzv. prostou reprodukci dané nemovitosti. „Ve velkých městech bude minimální výnos, v menších ne,“ řekl. Do nákladů vlastníků domů se podle Šimečka počítají vedle nákladů na provoz, údržbu a opravy také náklady spojené s částečnou neobsazeností, soudními spory, nedobytnými pohledávkami a odpisy. Bytová družstva podle Šimečka poslední čtyři položky nenesou a mohou tedy hospodařit s nižšími náklady.