Naměřili nejteplejší léto

Vlní se dálnice, praskají koleje, padají stromy. Plzeň zažívá nejteplejší červenec za posledních čtyřicet let.

Přepište dějiny. Slavný výkřik následující po vítězství našich hokejistů na olympiádě v Naganu, by šel použít i na hodnoty naměřených teplot, které Plzeň v těchto týdnech sužují. Teplotní rekordy v Plzni padají jeden za druhým. Jen za minulý týden museli meteorologové ve svých statistikách přepsat hned dva.

„Ve středu bylo v Plzni Bolevci naměřeno 34,3 stupňů,“ hlásí meteoroložka Marta Suchá. To je ale hodnota měřená ve stínu. Na slunci je to úplně o něčem jiném. Kvůli více než šedesátistupňovým teplotám se u Benešovic na Tachovsku vybouliladálnice. Na 122. kilometru dálnice D5 se ve směru z Německa udělal hrbol do výšky pětatřicet centimetrů.

„Kamení zalité v betonu začalo nezvykle nabývat na objemu,“ tak zní závěry expertů ze silniční laboratoře. Oprava začne v srpnu. Práce zřejmě skončí do konce měsíce. Jestli ale budou vedra pokračovat, silničáři nevylučují, že se dálnice mohou během několika hodin vyboulit v podstatě kdekoli. Kvůli extrémnímu horku vykolejila minulý týden tramvaj přímo v centru města před hotelem U Zvonu. Rozchod kolejí se smrsknul o třináct milimetrů. Tramvaj musel vyprostit jeřáb. Velké škody pak napáchaly víkendové bouřky z tepla. Přímo v centru Plzně porazil vítr v sobotu kolem půl šesté ráno v Korandově ulici cyklistku. Ta skončila s otřesem mozku v nemocnici. ČEZ vyhlásil v regionu kalamitní stav a kvůli strženému vedení skončily v kraji bez elektřiny skoro tři tisícovky lidí. Krajští hasiči řešili následky větrného řádění na pěti stech místech. Kritická byla situace na Tachovsku, v Karlovarském kraji, ale také v Úterý na severním Plzeňsku. „Padesát let jsme tady nic podobného neměli,“ myslí si zdejší starosta Miloš Říha.

Nejteplejší červenec

Podle klimatologa Jiřího Hostýnka nezažila Plzeň takhle horký červenec od roku 1969. „Za prvních čtrnáct dní je průměrná denní teplota 21,4 stupňů. Dlouhodobá průměrná teplota v červenci mezi léty 1969 a 2009 činí 17,5 stupně Celsia,“ srovnává Hostýnek. Podle jeho záznamů jsou to nejvyšší hodnoty, meteorologové teploty zapisují do statistických žebříčků právě od roku 1969.