"Našel si nás agent Čechomoru"

Kolínská hudební skupina Alžbětiny sosny absolvovala koncerty, na které se nezapomíná. Zkouška ohněm ji teprve čeká.

Čechomor uvádí devatenáctiletá zpěvačka Alžběta Sosnovcová mezi svými oblíbenými kapelami. Od neděle se může pochlubit, že byla součástí jeho vystoupení. Skupina, která si říká Alžbětiny sosny, dělala respektovanému hudebnímu uskupení takzvané předskokany. A už podle názvu kapely není těžké uhodnout, že Sosnovcová u toho nemohla chybět.

Jak hodnotíte své vystoupení v Heřmanicích v Podještědí
Hrát před někým je trochu nevděčné, protože lidé nejdou přímo na vás. Kvůli vedru nebyla tak hojná účast, jak se asi čekalo. Ale reakce na nás byly kladné. Jak došlo k tomu, že jste se stali předskokany Čechomoru? Navíc se nejednalo jen o jedno vystoupení, v úterý jste si v Netřebicích u Nymburka střihli reprízu. Nebyla to naše iniciativa, našel si nás přímo jejich manažer. Což je skvělé, bereme to jako opravdu velkou poctu.

Vy agenta nemáte? Zatím ne. Chtěli bychom, ale najít někoho schopného není jednoduché.

Přesto jste už zvládli natočit videoklip. Zajistit takovou akci vlastními silami vám muselo dát hodně zabrat, nebo se pletu?
Měli jsme výhodu v tom, že náš bubeník studuje v Praze zvukařinu. Má dobré kontakty, díky kterým jsem se dostali k vybavení. I tak to nebylo jednoduché a není potřeba zdůrazňovat, že všechno je finančně dost náročné.

V tomto ohledu vám pomohlo sto tisíc korun, které jste vyhráli před dvěma roky na kolínském soutěžním festivalu TPCA Beatfest. Od té doby jste začali brát muziku víc vážně?
Asi se to tak dá říct. Rozhodně jsme nechtěli jen žít z toho, že jsme uspěli v jedné soutěži, a dál nic nedělat. Naopak, nemohli jsme si dovolit klesnout, už kvůli publiku, které jsme si získali. Prvenství znamenalo také jistý závazek.

Jak se vám dařilo kombinovat koncertování se studiem? Doteď jsem chodila na střední školu, to ještě jakžtakž skloubit šlo. Ale teď bude všechno daleko těžší, protože od podzimu nastupuju do Prahy na vysokou. Ostatní členové z kapely to mají podobně. Budeme rozesetí po celé republice, ale cvičit musíme dál v Kolíně. Doufám, že tuhle zkoušku zvládneme a nebudeme se muset uchýlit k nějakým personálním změnám v kapele. To by mě mrzelo.