Navštivte beduíny, ochutnejte pitu

Začíná festival, který voní šafránem a Pohádkami tisíce a jedné noci.

Když Tereza Svášková před dvěma lety zorganizovala první ročník festivalu arabské kultury, splnila si tím svůj vlastní sen ukázat lidem v Plzni něco málo z kultury, kterou studovala. V pátek 23. března začíná letošní ročník festivalu a jeho rozměry jí už trošku přerůstají přes hlavu.

„Roste nadšení lidí i jejich zájem. Na festival přijíždějí lidé i ze zahraničí, což nás překvapuje a těší,“ říká mladá organizátorka nadšeně.

Letošní ročník festivalu arabské kultury nazvaný Stopy (v) šafránu přichystal opět spoustu zajímavých výstav, přednášek a koncertů, ale i česko-arabské divadelní představení, semináře orientálního tance a vizážistiky, soutěž v hraní vrhcábů, ochutnávku arabské kuchyně nebo nefalšované orientální trhy.

„Velikou radost mám z toho, že se nám podařilo získat i známého londýnského novináře Faisala Abbáse. Bylo to doslova na poslední chvíli. Jeho přednášku jsme zařadili do programu na pátek,“ říká Tereza Svášková.

Orientální trhy

V sobotu mohou zvědavci vyrazit na orientální trhy. Uskuteční se v Avalon Business Centru a už dopředu je nutné podotknout, že velblouda tu nekoupíte. Ale jinak slibují trhy voňavou orientální atmosféru doslova na každém kroku. Spousta stánků bude nabízet pro oči Evropanů pohádkově kouzelné zboží, k ochutnání bude nejedna arabská dobrota a dokonce tu lidé dostanou příležitost naučit se pár arabských slovíček. Kromě toho nabídne tohle odpoledne různé debaty, workshopy i program pro děti. Ty si budou moci hrát v beduínském stanu. Orientální trhy nazvané Svět šafránu dokořán se v Avalonu konají v sobotu od tří do osmi hodin.

Středa bude zase patřit španělské Andalusii. I ta totiž, překvapivě, k arabskému světu patří, protože toto přímořské teritorium patřilo odedávna k branám, v nichž se Evropa setkávala s arabskými vlivy. Důkazem tohoto mísení bude třeba večerní koncert Petra Víta a Azara Abou. Ti ve svém jedinečném projektu Al-Andalus spojují hudbu středověké Andalusie s arabskými a sefardskými vlivy a s prvky flamenca. Tím do programu přispěje madridská tanečnice Virginie Delgado Olmedo a spolu s ní teprve desetiletá, ovšem vynikající, tanečnice Veronica Vítová-Roa.

Festival arabské kultury má ovšem i své odpůrce. „Setkáváme se s názorem, že propagujeme islám a přispíváme k islamizaci Evropy. Spousta lidí si vůbec neuvědomuje, že mezi arabskou kulturu a islám nejde dávat rovnítko,“ říká Svášková.

Arabský svět je podle ní mnohem pestřejší: mísí se tu vlivy islámu, křesťanství, židovství i původních prastarých náboženství.

Křesťanství a islám

„Samotný islám vychází z křesťanství a židovství,“ zdůrazňuje arabistka. Její slova potvrdí i úterní debata Setkání „lidu Knihy“. Ta bude rozkrývat společné rysy i odlišnosti judaismu, křesťanství a islámu a zúčastní se jí zástupci všech tří náboženství.

Pro většinu návštěvníků je však Arabfest příležitostí poznat tajuplnou a pohádkami opředenou kulturu zblízka. Letos si ji mohou v Plzni vychutnat od pátku 23. do pátku 30. března.

TIPY Z PROGRAMU

23. března 20.00: Music Bar Anděl, V rytmech Al-Yaman
24. března 15.00 až 20.00: Avalon Business Center, Svět šafránu dokořán
25. března 12.30: restaurace Rozmarýn, Chutě a vůně syrské a libanonské kuchyně 17.00 Nebeská čajovna, Hra ve vrhcábech
27. března 18.00: Filozofická fakulta Setkání „lidu Knihy“
• restaurace Rozmarýn, výstava Návštěvou v arabské kavárně