Nebojte se zimy a zkuste vyrazit na spinning

Nový sportovní seriál Sedmičky pokračuje druhým dílem. „Hlavně se nenechat odradit špatným počasím," radí zkušený běžec Jan Rýdlo

Venku mrzne, ale některé běžce to snad od přípravy na pardubický půlmaraton neodradilo. Všem, kteří se pokusí na dubnový závod připravit nebo si v novém roce chtějí pouze zlepšit svoji kondici, radí Sedmička v pravidelném seriálu.

První týden jsme se věnovali pouze svižným procházkám. Jak bude vypadat ten následující?
„Opět doporučím dva tréninky. První bude půlhodinový indiánský běh, tedy střídání svižné chůze a lehkého běhu. Protože je potřeba získat aerobní nebo-li vytrvalostní základ, doporučil bych jako druhý trénink zkusit hodinu spinningu. Možností je v Pardubicích i v Chrudimi dostatek. Kdo se na spinning nedostane, může vyrazit opět na indiánský běh, tentokrát ale hodinový,“ radí zkušený běžec Jan Rýdlo.
Řadu lidí od běhání v tuto dobu odradí teploty pod bodem mrazu. Chce to ale nenechat se vyvést z míry pohledem na teploměr, přiměřeně se obléknout a přece jenom vyrazit.

„Člověk si na pohyb venku v zimě zvykne. Nesmíme ale chodit sportovat nabalení do dvou svetrů a bundy. Neměla by nám být zima, ale zase se nesmíme příliš potit,“ dodává Rýdlo.
Pro běhání je potřeba tělo i zpevnit. Nemusíme ale hned chodit do posilovny. Stačí začít doma posilovat vlastní vahou těla. Zapomenout ale nesmíme ani na protahování nohou před i po běhání.
A jak si vedou tři redaktoři Sedmičky, kteří se na půlmaraton připravují společně se čtenáři? Jan Vávra poslechl doporučení trenéra a začal svižnou procházkou. Tomáš Kubelka si koupil nové oblečení na běhání. Nejaktivnější je zatím Kateřina Prouzová, která už dvakrát vyrazila na indiánský běh.

Druhý tréninkový týden

1. procházka (indiánský běh) – vyrazte na třicetiminutovou svižnou procházku, prokládanou úseky lehkého běhu (2/3 chůze, 1/3 běhu)

2. spinning (indiánský běh) – vyzkoušejte si někde hodinu spinningu nebo si dejte opět hodinu indiánského běhu

Začali jste trénovat také? Chcete se s námi podělit o své zkušenosti nebo se chcete na něco zeptat trenéra? Pište na adresu redakcepardubice@mf.cz