Nejdřív mlékomat, teď vyrábí i vlastní sýry

Antonín Horník se snaží zachránit svou farmu. Získal povolení na prodej domácích sýrů a staví si malou výrobnu.

Hustopeče nad Bečvou, Poruba Do boje s velkými obchodními řetězci se s vervou pustil farmář Antonín Horník z Poruby u Hustopečí nad Bečvou. Před půl rokem si pořídil automat, ze kterého prodává mléko v Hranicích. Teď k tomu přidal i domácí výrobnu sýrů a tvarohů. Kvůli nízkým výkupním cenám mléka by se jeho farma jinak jen těžko uživila.

Sýry se Horník s manželkou naučil vyrábět ve zvláštním kurzu. „Pak jsme získali povolení na takzvaný prodej ze dvora,“ dodává farmář. Pro jeho sýry s různými příchutěmi už si jezdí lidé z okolí.

Na výrobu ve větším se však Horník teprve chystá. V září spustí malou sýrárnu, ve které bude vyrábět měkké, polotvrdé i tvrdé sýry, pařené sýrové tkaničky a tvaroh. Potřebné zařízení ho vyjde na více než dva miliony korun a farmář počítá se zhruba milionovou dotací.

„S projektem, který jsme pojmenovali ´Zdraví, sílu najdeš v sýru´, jsme uspěli v programu Evropské unie Leader,“ pochlubil se farmář.

Díky výrobě sýrů tak může zachránit farmu v nepříznivé době. „Hledali jsme cestu, jak přežít. Nejdřív jsme pořídili automat na mléko. To se ale ještě více zhodnotí výrobou sýrů. I když je to dlouhá a drahá cesta, můžeme díky ní zachovat stádo dojnic,“ uzavírá Horník, který má i další plány. Chce připravovat vlastní máslo.