Nejdřív školky rušili. Nyní v kraji přibývají rok od roku nové třídy

Zastupitelé měst i obcí vytvářejí další místa ve školkách. Někde nacházejí i originální řešení. Například ve Hvozdné stavějí školku z kovových kontejnerů.

Výjevy z Kocourkova někdy připomínají rozhodnutí o mateřských školách ve Zlínském kraji. Před deseti lety se nejdřív kvůli úbytku dětí ve věku tří až šesti let zrušilo deset procent mateřinek. Nyní je míst nedostatek, protože do „školkového“ věku dorostly děti ze silnějších ročníků 2006-2009.

Rodiče s napětím očekávají, jestli jejich dítě bude to vyvolené a do školky se dostane. Podávají přihlášky na několik školek najednou, a tím se stává situace ještě nepřehlednější.

Zastupitelé měst i malých obcí cítí, že musí kapacitu školek řešit. A tak například ve Zlíně vzniklo v roce 2011 více než 130 nových míst. Ta vznikala i v první polovině školního roku 2011/2012.

Nová třída mateřské školy začala od října fungovat ve Štípě a vejde se do ní jednadvacet dětí. Zájem byl ale i tak větší než počet volných míst a jedenáct dětí do školky nepřijali. „Byly to ale děti, jejichž maminky zůstávají na mateřské dovolené,“ připomíná ředitelka školky ve Štípě Růžena Konečná. Druhá nová třída vznikla v říjnu přímo v centru města na Univerzitě Tomáše Bati, kde vzali dalších čtyřiadvacet dětí.

Zlín podle mluvčího Zdeňka Dvořáka počítá s rozšiřováním kapacit mateřských škol i v roce 2012. „V jakém rozsahu? To záleží na tom, jaká bude poptávka po místech při dubnovém přijímání. V každém případě se plánuje také oprava mateřské školy Slínová, při níž by vznikla nová třída,“ informuje Dvořák.

Loni zastupitelé Zlína otevřeli čtyři nové třídy pro předškoláky. Za posledních sedm let rozšířili kapacitu mateřských škol o dvanáct tříd. Celkem město zřizuje čtyřiadvacet mateřských škol. Umožnili také vznik řady školek, které vlastní soukromníci.

V posledním školním roce Zlín investoval do opravy nové budovy školky v Mladcové, která musí opustit prostory, kde dosud fungovala. Nová budova se bude otevírat 1. března letošního roku. Kapacita dvou tříd, které v ní vznikají, bude padesát míst.

„Pokračují stavební práce na nové budově školky, po jejich dokončení se začne s vybavováním interiéru. Práce na školce začaly 18. července. Kromě dvou tříd zde vznikne kuchyně a na zahradě přibudou dvě dětská hřiště,“ shrnuje Dvořák.

Rozpočet stavby je zhruba čtrnáct milionů korun. „Nová budova má úplně jiné řešení, než jaké máme dosud. Sídlíme v bývalé vile, a tak i členění interiéru je spíš rodinné. Nyní máme víc pokojů, zatímco v nové školce budeme mít dvě otevřené velké místnosti,“ srovnává obě stavby ředitelka školky Jaroslava Kvasničková.

Přetlak dětí řešili v posledních letech také v obci Hvozdná. Když k poslednímu zápisu přišlo pětačtyřicet dětí a do malé obecní školky mohli přijmout pouze dvanáct, bylo nutné něco udělat. Jediným řešením je stavba nové budovy. Obec však nezískala evropskou dotaci, a tak se zastupitelé rozhodli pro úvěr osmnáct milionů korun, který budou splácet patnáct let.

Aby se stavba uskutečnila rychle a do školky mohly nastoupit děti už v příštím školním roce, vznikla celá přístavba z kontejnerových modulů podobných známým „čunkodomům“. „Lidé se nejdřív zděsili, jak to vypadá. Ale zatím vidí jen hrubou stavbu. Na šedivé kovové pláště přijde ještě zateplení a venkovní fasáda, která bude navíc ve svěžích barvách,“ ujišťuje starosta Hvozdné Miroslav Válek.

Obecní architekt

Na vzhledu obce si ve Hvozdné dávají záležet. Dvacet let mají vlastního obecního architekta, který všechny stavby připomínkuje a loni se Hvozdná stala vesnicí roku Zlínského kraje. Na stavbu školky měli zastupitelé původně připravený daleko náročnější projekt. Chtěli klasickou zděnou přístavbu, která počítala s dětským hřištěm na střeše. Do nové budovy by se přestěhovala i kuchyně a jídelna. Ale taková stavba by přišla na osmatřicet milionů korun, a to obec nedokáže sama zaplatit.

Existovala ještě jedna varianta. Na začátku úvah o rozšíření mateřinky přemýšleli zastupitelé Hvozdné dokonce o půdní vestavbě ve stoleté budově školy. Narazili však na technické překážky, ale hlavně by takto zvýšená kapacita školky nepokryla zájem všech rodičů o umístění dětí. Nakonec zvolili projekt, který není tak nákladný a děti pojme mnohem dřív.

„Samozřejmě jsme se byli podívat na několika místech, například i v blízkém Halenkově, kde funguje školka v podobné přístavbě. Školky z modulů se staví ve Švýcarsku, Německu, Holandsku i Dánsku a v poslední době hodně i kolem Prahy. Těmto stavbám dávají přednost kvůli jejich velké variabilitě. Není těžké kdykoliv přistavět další část, nebo naopak ubrat. Pozemek se neznehodnocuje, protože stavbu lze jednoduše odstranit,“ poznamenává starosta Hvozdné.

Stavba z modulů šla ráz na ráz. Za tři dny byla hotová montovaná hrubá stavba. Za půl roku se dokončí celá školka a začne přestavba školy. „Budeme rozšiřovat jídelnu i kuchyni. Místnosti, které nyní využívá školka, se uvolní právě pro tyto technické provozy a vznikne i jedna třída pro základní školu,“ dodává Válek.

Do stávajících prostor mateřské školy ve Hvozdné se vejde pouze jedna třída, to znamená čtyřiadvacet dětí. Od září 2012 by v nové budově měly fungovat dvě třídy, každá ve svém patře. Maminky ocení nové parkoviště před školkou.

„Hlavně jsme rádi, že všechno bude hotové tak rychle. Se starším synem jsem měla při hledání školky potíže. Teď máme jít k zápisu s mladší dcerou, takže to snad půjde hladce,“ doufá Martina Zicháčková z Hvozdné.

Školka i škola budou mít společný vstup i příchod k centrálním šatnám. Třídy ve školce budou moderně vybavené, podlahy ve všech místnostech vyzdobí barevné marmoleum. Místnost na spaní bude oddělená od herny.

Vychovávají patrioty

Ve třídách budou k dispozici pastelové barvy, jednoduché skladné kontejnery na hračky, dětský nábytek, kuchyňky na hraní, počítač, televize.

Nedostatek míst ve školce trápil Hvozdnou posledních osm let. Obec se bude dál rozrůstat. Podle schváleného územního plánu vznikly stavební pozemky pro dalších osmdesát domů. To znamená, že příliv mladých rodin se hned tak nezastaví a dětí bude stále dost.

„Pokud chceme, aby lidé ve Hvozdné stavěli, musíme jim nabídnout odpovídající služby. To znamená i dostatek míst ve školce a návaznost na školu. Rozhodně chceme, aby děti pokračovaly v naší škole. Snažíme se tak vychovávat patrioty obce, a to již od útlého věku,“ říká Válek.

Počet dětí narozených ve Zlínském kraji v letech 2002 - 2010:

2002 - 5195
2003 - 5147
2004 - 5217
2005 - 5670
2006 - 5612
2007 - 6059
2008 - 6261
2009 - 6076
2010 - 6106

ŠKOLKY V KRAJI

* Ve Zlínském kraji funguje 300 mateřských škol zřizovaných obcemi.
* Dále jsou zde čtyři soukromé mateřské školy a jedna církevní.
* Do školky chodí téměř dvacet tisíc dětí.

Peníze z Regionálního operačního programu Střední Morava na rozšíření školek získali například:

* Centrum volnočasových aktivit a Mateřská škola Lhota (14,4 milionu korun)
* Mateřská škola Hovězí (9,2 milionu korun)
* Mateřská škola Duha v Zubří (5 milionů korun)
* Mateřská škola Kobzáňova ve Vsetíně (5 milionů korun)