Nejlepší z realit 2012: porota rozhodla o nominovaných projektech

Do své další fáze vstoupil v pořadí již 14. ročník soutěže „Best of Realty - Nejlepší z realit“. Začátkem září uzavřel pořadatel soutěže, společnost BEST OF REALTY, příjem přihlášek do letošního ročníku. Šestičlenná odborná porota pak na svém prvním zasedání vybrala celkem 36 projektů, které budou letos v jednotlivých kategoriích soutěžit o titul Best of Realty - Nejlepší z realit 2012. Vyhlášení výsledků a předání ocenění nejlepším projektům proběhne ve středu 7. listopadu na slavnostním galavečeru v Kongresovém sále České národní banky (bývalá Plodinová burza) v Praze.

V čele poroty soutěže, jež je v tuzemsku považována za nejprestižnější v oboru, stojí Ing. Kamil Kosman, místopředseda dozorčí rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). Jejími členy jsou respektovaní odborníci reprezentující profesní sdružení, realitní agenty, architekty i banky. Na svém prvním zasedání porota rozhodla, že v letošním roce se o tituly utká celkem 36 projektů v kategoriích Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Rekonstruované kanceláře, Obchodní centra a Hotely. Udělena bude také Zvláštní cena poroty. Největší konkurence je jako několik posledních let v kategorii Rezidenční projekty, v níž letos o titul soupeří přesně polovina všech projektů přihlášených do soutěže, tedy 18.

„Přes pokračující ekonomickou krizi, která se v posledních dvanácti měsících dokonce prohlubovala, je počet a kvalita přihlášených projektů překvapivě vysoká. Neplatí to však beze zbytku pro všechny kategorie, zejména nových obchodních center se otevírá velmi málo, což je v této fázi tržního cyklu přirozené,“ říká Kamil Kosman, předseda odborné poroty soutěže. „Na druhou stranu kategorie nových administrativních center je přehlídkou jednoho prvotřídního projektu za druhým, včetně úspěšného pronajmutí na trhu, a také mezi rezidenčními projekty je možno vidět snahu o stále vyšší kvalitu architektonického i stavebního detailu,“ dodává Kamil Kosman.

Vyhlášení výsledků a předání ocenění nejlepším projektům letos proběhne ve středu 7. listopadu na slavnostním galavečeru. Za jeho dějiště byl stejně jako loni vybrán Kongresový sál České národní banky (bývalá Plodinová burza) na Senovážném náměstí v Praze. „V úvodu galavečera, jehož se každoročně účastní čelní představitelé českého realitního trhu, architekti, developeři, osobnosti právnického, finančního a veřejného života, budou představeny všechny projekty soutěžící v letošním ročníku soutěže. Poté budou představeny užší nominace a následně vyhlášeny a oceněny vítězné projekty,“ přibližuje průběh slavnostního večera Jana Hrabětová.

Mezi rezidenčními projekty se mimo utkají jiné brněnská Rezidence ERASMUS (developer: Aikona), Rezidence 3D v Praze 9 (Trigema), Procházkova 7 v Praze 4 (CRESCON), Villa Charles v Praze 6 (DBD Group), X-loft v Praze 8 (Design Development CZ), Bytové domy Romance v Praze 22 (Skanska, divize Skanska Reality), I. etapa projektu DOCK rezidence v Praze 8 (Crestyl), KOTI Hájek (YIT Stavo), Bytové domy PLANETS Kolín (PLANETS Kolín), Prosek Park I v Praze 9 (FINEP) nebo I. etapa projektu Rodinné domy Březiněves v Praze 8 (Akro land).

Z nových administrativních center budou hodnoceny IQ Ostrava Office Park (developer: CTP), River Garden I v Praze 8 (HB Reavis Group), 2. etapa Futurama Business Park v Praze 8 (Erste Group Immorent ČR), Keystone v Praze 8 (Realty Pobřežní), Spielberk Office Centre – Tower B v Brně (CTP) a City Green Court v Praze 4 (Skanska Property Czech Republic).

V letošním roce je zajímavými projekty zaplněna i kategorie rekonstruovaných kanceláří. Zde se utkají Havlíčkova Plaza v Praze 1 (FIM Group), QUBIX House v Praze 4 (Plan&Bau, S+B Gruppe AG), Pařížská 26 v Praze 1 (FIM Group) a objekt Budějovická Beta (BELLMARK ASSET MANAGEMENT a KRR Architektura) v Praze 4.

Mezi hotely bude soutěžit například Clarion Congress Hotel České Budějovice (Vigano, člen CPI Group), Ibis Olomouc Centre (HOPR GROUP), Clarion Congress Hotel Ústí nad Labem (Hraničář, člen CPI Group), zlínský hotel Tomášov (KRM Zlín) či Fabrika v Humpolci (MHA).

Mezi obchodními centry letos soutěží ostravské Forum Nová Karolina (developer: New Karolina Shopping Center Development) a FUTURUM Hradec Králové (TK development).

Přehled všech soutěžících projektů je od 8. října uveřejněn na webu soutěže www.bestofrealty.cz.

Vedle titulů ve zmíněných pěti kategoriích získá Zvláštní cenu poroty projekt, který se v uplynulém období výjimečným způsobem zasloužil o rozvoj českého realitního trhu či jinak obohatil trh a jeho prostředí. Svou speciální cenu tradičně udělí také Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Stejně jako vloni bude udělena i laická cena - Cena čtenářů. Svůj hlas oblíbenému projektu bez ohledu na kategorii je možné od pondělí 8. října 2012 udělit prostřednictvím webové stránky soutěže (www.bestofrealty.cz). V této kategorii je - podobně jako v případě Zvláštní ceny poroty a Ceny ARTN - udělována pouze jedna cena pro vítěze.