Nejslabším článkem požární bezpečnosti budov je člověk

I přes neustálý technologický, technický a materiálový pokrok v oblasti stavebnictví stále značně podceňujeme nebezpečí vzniku požáru a jeho následné účinky. Naivně se totiž domníváme, že nám se nikdy nic špatného stát nemůže.

Přitom požár v jakýchkoli objektech může vzniknout kdykoli a kdekoli. Říká se, že osobní zkušenost je nepřenositelná. V požární ochraně budov tomu tak asi opravdu bude. Je totiž skoro s podivem, že přes obrovské množství katastrofických zpráv, kterými nás denně zaplavují všechna média, se neustále opakují podobné požáry se stejnými příčinami svého vzniku. Přitom by si člověk mohl myslet, že se jedni rádi poučí z chyb druhých a příště se již nic podobného nestane. Bohužel, opak je pravdou. Nelze se proto divit, že si požár v domě nedokáže skoro nikdo reálně představit, natož pak různé příčiny jeho vzniku.

#####Majitelé nerozumí vlastním domům

Podívejme se nyní na majitele nebo uživatele domu, který si řekněme díky televizi dokáže jakžtakž představit, co je to požár domu. Možná si vybaví šlehající plameny z oken nebo střechy domu, modré blikající majáky hasičských vozidel, možná si také matně vzpomene, že si za ten požár mohli sami, protože něco nechali u kamen. Víc pro něj nemá nad danou problematikou význam přemýšlet. Jeho dům je přece nový, nic podobného se mu proto nikdy stát nemůže. Začátek všech katastrof, zejména pak požárů, je ale mnohdy velice prostý.

V prvé řadě si troufnu tvrdit, že velká většina takto se životem vyrovnaných majitelů nebo uživatelů vůbec nerozumí svým vlastním domům, především pak co se týká jejich odolnosti a míry zabezpečení před účinky případného požáru. Něco o zajištění požární ochrany budovy možná zaslechli od projektanta, který tuto problematiku řešil v době zpracování projektové dokumentace pro úřady, možná že se něco o požární ochraně řešilo při kolaudaci, kdy si musel narychlo někde shánět přenosný hasicí přístroj. Faktem ale je, že značná část lidí nemá o schopnosti objektů odolávat účinkům požárů ani potuchy.

#####Stěny jsou také požární stěnou

Zkuste se sami zamyslet, zda jste byli při koupi nového bytu někým poučeni, jak se v případě požáru bude váš dům chovat. Možná vám někdo ukázal, kde se pouští voda, kde se zapíná topení, kde je skříň s elektrickými jističi. A je to v celku logické, značná část krizových situací se totiž v budoucnu bude týkat tekoucí vody z prasklého potrubí, nefunkčního topení nebo pořád vypadávajících pojistek. Že je ale v objektu řada zařízení a stavebních prvků, které mají chránit a pomáhat zachraňovat při případném požáru, již jaksi nikdo nestihl říct. Možná byste se divili, ale stěny nejsou jen bariérou mezi vámi a hlučnými sousedy, ale také požární stěnou, která dokáže docela dlouhý čas odolávat tepelným účinkům požáru. Proto každá řádně neutěsněná díra skrz takovou stěnu je jen vstupní branou šířícího se požáru. Dokonce i dveře mohou plnit specifickou funkci při požáru.

Po každém požáru poznáte, jaká to byla chyba, že zrovna ty s požární odolností nebo kouřotěsné zůstaly otevřené. Pro někoho může být také zajímavým zjištěním, že červené tlačítko na chodbě nepřivolává místní hasiče, ale třeba jen spouští nucené odvětrání únikové cesty. Čeho si ale umí značná část našich spořivých lidí všímat bez jakéhokoli požárního školení, jsou na chodbách umístěné přenosné hasicí přístroje nebo vnitřní hydrantové systémy. Ty už totiž někteří z nich přemístili do svých vozidel nebo hadice z hydrantů na své zahrádky. S tímto naším myšlenkovým přístupem budou mít čeští hasiči stále dost práce. Bohužel mnohdy ke škodě nás všech.