Nejsladším budíčkem bude med

Chomutovští medvědi se těší na jaro. V zooparku je čeká velká sláva.

Medvědice Míšu a Noru čeká o víkendu sladké hodování. Na medu a ovoci si s nimi společně pochutnají i samci Michal a Nero. Sladký budíček velkým chlupáčům připraví chomutovský zoopark a zve na něj všechny příznivce přírody.

S probouzením medvědů hnědých začal zoopark poprvé v loňském roce. „Akce byla úspěšná. Přálo nám počasí a rodiny s dětmi využily možnost spojit návštěvu zooparku s probouzením medvědů a nenechaly si ujít ani soutěž s názvem Medvědí stezka. Věříme, že počet návštěvníků bude minimálně stejně vysoký jako v loňském roce, “ přeje si ředitelka zooparku Iveta Rabasová, i když ví, že úspěch akce je závislý na počasí.

Ti, kdo si nechtějí probouzení medvědů nechat ujít, by si na sobotní odpoledne měli udělat čas. Budíček totiž medvědům zazvoní 17. března přesně ve 14 hodin. Kdo chce medvědům udělat radost, může jim přinést pamlsek. „Med, piškoty i ovoce by především měly být čerstvé a v původním balení,“ upozorňuje Rabasová. Medvědi laskominy dostanou postupně.

Pro medvědy je nejvhodnější tradiční ovoce a zelenina, která se pěstuje v našich klimatických podmínkách. „Naši chlupáči jsou však také trochu rozmazlení od ošetřovatelů a návštěvníků, a tak milují i exotické plody, hlavně ty hodně sladké,“ dodává ředitelka zooparku.

Dort z ovoce

Loni si nenechal ujít první ročník Probouzení medvědů ani Václav Vacek. „Ošetřovatelé jim přinesli do výběhu obrovský dort z ovoce. Medvědi na sebe nenechali dlouho čekat a hned se do něj pustili,“ vypráví Vacek.

Těm, kteří letos nechtějí podívanou zmeškat, radí, aby přišli co nejdříve. „Bylo tam hodně lidí a někteří neměli šanci cokoliv vidět,“ doporučuje Vacek. On už letos medvědy viděl – teplé počasí už je totiž vylákalo ven. Medvědi spí takzvaným nepravým zimním spánkem. Ve volné přírodě je to 70 až 120 dní, zpravidla od poloviny listopadu do poloviny března. Několikrát během zimy se mohou probudit, buď když je obleva, nebo když je něco vyruší.

„V zooparku je samozřejmě režim trochu jiný. Medvědi dostávají pravidelně krmení, kterého přijímají během zimy asi o tři čtvrtiny méně. Minulý týden se začala zvířata líně pohybovat po výběhu a hřát se na prvních slunečních paprscích,“ potvrzuje Rabasová.

To by však nemělo od akce Probouzení medvědů nikoho odradit. „Připravili jsme opět vědomostní soutěž pro starší děti a zábavné hry pro nejmenší děti a jejich rodiče,“ podotýká Rabasová. Podrobnosti se návštěvníci dozvědí v den konání akce. Ti, kdo byli na Probouzení medvědů už loni a přijdou i nyní, si jistě všimnou, že chomutovští medvědi jsou letos pěkně vykrmení. „V našich podmínkách spí tvrdě hlavně samci, samice jsou aktivnější. Vzhledem k pozdnímu nástupu opravdové zimy toho letos moc nenaspali a zůstali pěkně vykrmení,“ vysvětluje ředitelka a dodává, že když medvědi v zimním období nespí, jsou dost nevrlí.

Ani to však nezabrání chovatelce Věře Tajšlové, která o ně pečuje, aby je považovala za své. „Jsou to zajímavá, chytrá a vynalézavá zvířata,“ říká Věra Tajšlová. Nora, Míša, Nero a Michal ji vracejí péči tím, že ji každý den vítají u medvědince, hned jak ji zahlédnou.

PROBUZENÍ MEDVĚDŮ V CHOMUTOVSKÉM ZOOPARKU

• Zoopark chová v současné době dvě medvědice, sestry narozené v roce 1995.
• Nora je větší a tmavší než druhá samice Míša.
• Zoopark je získal od manželů Brtníkových, kteří medvědice chovali v areálu restaurace U Fleků v Praze.
• Brzy ale majitelé pochopili, že tam pár medvědů neudrží, a tak se podíleli na výstavbě výběhu v Chomutově.
• Samce Michala a Nera, kteří jsou starší než samice, zabavili soukromému chovateli. Držel je v malém prostoru bývalé kovárny, bez možnosti prostory opustit.
• Jeden z medvědů do zooparku přišel už bez jednoho ucha.
• Samci jsou kastrovaní, to jim nebrání v sexuálních hrátkách s medvědicemi.

www.zoopark.cz