Nejtěžší je naporcovat kuře

Jak správně flambovat palačinky, porcovat pečené kuře nebo uvařit minutky, předvedli při zkouškách táborští číšníci a kuchaři.

V místnosti postává skupinka kluků a holek. Jsou upravení, načesaní, nechybí motýlky pod krkem ani černé sukně. Tlumeným hlasem si šeptají a jejich pohledy jsou trochu vyděšené. Nejde o lekci tanečních, jak by se mohlo zdát, i když elegance je také na místě. Po třech letech učení se v praxi předvedou kuchaři i číšníci z táborské Střední školy obchodu, služeb a řemesel. Mají závěrečné zkoušky.
„Vytáhla jsem si vykosťování pstruha. Mohlo to být horší, i když servis banánu to není, ten je lepší,“ vysvětluje Lucie Prokopová a kolegové okolo přikyvují. Postrach je prý dranžírování, tedy porcování kuřete.

„Mám bílé víno. To je dobré, musím znát servis a umět ho nabídnout,“ pochvaluje si los Michal Hořejš. Tréma už prý trochu přešla, dneska se mu neklepe ruka.

Ke stolům, kde nechybí květiny, ubrusy nařasené podle poslední gastro módy, ani několik druhů příborů i skleniček, usedají hosté. Kontrolovat žáky bude pětičlenná komise odborníků a učitelů.
„Když už bude pryč páteř, tak mám to nejhorší za sebou,“ připravuje se na svůj výkon Lucie. Také prý záleží na tom, jak dobře jí rybu v kuchyni uvaří.

Na place se už střídají mladí kuchaři, kteří nosí vlastní minutky. Číšníci s bílým ubrouskem v levé ruce předvádějí odborně připravený a vyloupaný banán se šlehačkou, správně otevřenou láhev vína i flambované palačinky.

Michal zvládl své bílé víno dobře. „Rozpadlo se mi spodní filátko. Jakmile jsem začala, trochu se mi rozklepaly ruce,“ komentuje rybí zkoušku drobná černovláska Lucie. Dnes ale zdaleka nekončí.
„Prosím tě, jak byla ta věta, to‚ Wünschen Sie etwas,“ přibíhá k ní kolegyně. Všichni totiž absolvují odpoledne ještě jazykovou zkoušku. Lucie v němčině. V cizím jazyce měla hosty obsloužit. „Mohlo to být lepší,“ hodnotí o pár minut později.

Za pár dní čekají absolventy ústní zkoušky. Za sebou mají už písemné, doma si připravovali práci, kterou budou obhajovat a prošli i testy z oboru. Většina z nich se chystá ještě studovat. Lucka také, ale až za rok. Do té doby bude pracovat možná v některé z táborských restaurací.

„Po našich žácích je poptávka, teď vím o čtyřech restauracích, kde by o ně měli zájem,“ říká zástupkyně školy a členka komise Marta Musilová.

Škola má letitou tradici, kuchaře i číšníky tu vychovávají nepřetržitě od konce čtyřicátých let. Po zkouškách v restauraci Beseda jich může být zase o dvacet víc.