Nekuřáckých hospod ve Zlíně je stále více. A daří se jim | E15.cz

Nekuřáckých hospod ve Zlíně je stále více. A daří se jim

Sedmička se pokusila zmapovat, jak se daří restauracím, které se zcela distancovaly od kuřáků. Výsledek testu? Jen samá pozitiva.

Sázka na to, že se lidé začínají více zajímat o zdravý životní styl, se majitelům zlínských restaurací vyplácí.
Provozovatelé drtivé většiny oslovených podniků se shodují v tom, že zákaz kouření na tržbách ve svých barech nijak nepocítili.

„Štamgasti sice zpočátku brblali, ale pak si zvykli a dnes sami přiznávají, že vyjít na ulici na cigaretu pro ně není žádný problém,“ říká hostinský Petr Ševčík.

Zlínská restaurace Zelenáčova šopa vykázala jednou provždy kuřáky předloni v květnu. V té době byly ve městě pouze dvě nekuřácké hospody.

„Těch kuřáckých bylo kolem stovky. V našem případě hrálo roli i dispoziční řešení budovy, například s odvětráváním jsme na tom nebyli úplně ideálně,“ vysvětluje majitel baru Martin Juřík. Další ze zásadních důvodů pro rázné opatření byl zvyšující se počet koncertů a akcí i pro malé děti. „Zákaz k nám přivedl i hosty, kteří se nám dosud právě kvůli kouření vyhýbali. Hodnotím to nyní velmi pozitivně, například i hudebníci si pochvalují, že hrají v čistém prostředí, že se jim lépe dýchá. A lidé jsou nadmíru spokojeni, že jim po návratu z koncertu nesmrdí oblečení od cigaret,“ dodává Juřík.

Už dlouhá léta patří mezi nekuřácké restaurace Vyhlídka na Jižních Svazích. „A tak to i zůstane, nebudu podléhat žádnému tlaku kuřáků. Přestože máme možná kvůli tomu nižší tržby, žádné ústupky dělat nebudeme,“ potvrdil majitel podniku Petr Vychodil.

Kuřáci v izolaci

Pro majitele zlínské restaurace Gratina Pavla Urbánka byla volba jasná. „Já sám jsem nekuřák, takže jsem se ani nijak rozhodovat nemusel. Navíc nemám večerní provoz,“ vysvětlil Urbánek s tím, že pro kuřáky při různých oslavách připraví stolek zcela izolovaný od míst, kde lidé jedí. „Tam, kde se podává jídlo, nemají prostě cigarety co dělat. Proč by mělo osm kuřáků při akci otravovat kouřem čtyřicet dalších lidí,“ nepochybuje Pavel Urbánek.

Nekuřácké restaurace si pochvalují především rodiny s dětmi, které ve Zlíně a okolí měly ještě před dvěma lety velmi málo možností, kam zajít na oběd. „Do zakouřeného baru bych s dětmi nikdy nešla. Je dobře, že nekuřáckých restaurací přibývá, protože i když většina z nich během oběda kouření zakazuje, tak je to pořád cítit,“ říká Petra Nováčková ze Zlína.

Pozitivní zkušenosti majitelů nekuřáckých restaurací potvrzují názor lékařů, kteří zorganizovali petici Stop kouření. „Pasivní kouření je velmi nebezpečné. V zemích, kde jsou nekuřácké bary běžné, se nesnižují tržby hostinských, ale pouze tržby prodejců cigaret a výskyt infarktu myokardu,“ tvrdí Eva Králíková z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Některé restaurace zvolily strategii oddělených kuřáckých a nekuřáckých místností. „Jsem nekuřák a zastávám trend nekuřáckých restaurací. To podle mne není zcela ideální varianta, protože potenciál kuřáků z obchodního hlediska úplně nelze pominout,“ přiznává majitel Restaurace U Johana Jan Balloš, v jehož podniku se může kouřit až po třetí hodině odpoledne. „V odpoledním a večerním režimu funguje restaurace tak, že část využívají kuřáci, část nekuřáci. Naší výhodou je, že máme několik místností,“ uvedl Balloš.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!