Nemocnice bez lékařů?

Dvě třetiny lékařů Slezské nemocnice chtějí dát do konce roku výpověď. Bojují za lepší platy i způsob vzdělávání.

Děkujeme, odcházíme, vzkazuje čtyřiadevadesát lékařů Slezské nemocnice kraji a ministerstvu zdravotnictví. Podepsali prohlášení, že jsou k 31. prosinci připravení dát výpověď. Žádají platy na úrovni jednoho a půl až trojnásobku průměrné mzdy a stabilní systém zisku atestací.
„Do poloviny prosince bychom měli podepisovat hromadnou výpověď,“ říká dětský lékař Dalibor Hudec, který v Opavě v čele iniciativy stojí.

Prohlášení podepisují lékaři po celé republice. „Situaci beru vážně. Změnit systém však nemůžeme během několika měsíců. Nedostatek peněz se příští rok dotkne i zdravotnictví, na rozdíl od jiných oblastí je však stav ve zdravotnictví relativně stabilní,“ reaguje ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Krajský úřad, který je zřizovatelem nemocnic, připraví krizový plán, až dají lékaři výpověď. „Až zjistíme, kolik lékařů a z jakých oddělení dalo výpověď, během dvouměsíční výpovědní lhůty vytvoříme plán,“ uvedla mluvčí Šárka Vlčková s tím, že kraj musí dodržovat vyhlášky ministerstva a sám situaci nevyřeší.

Hudec: Myslím, že většina výpověď dáLékaři, kteří chtějí do konce roku podat výpověď, by rádi v nemocnici zůstali. Jen upozorňují na komplikovanou situaci. A věří, že se zlepší. Dětský lékař Dalibor Hudec stojí v opavské nemocnici v čele kampaně Děkujeme, odcházíme. Ta usiluje o vyšší platy lékařů. Z dnešní stokoruny na hodinu pro lékaře bez atestace na dvě stovky, lékaři s atestací by měli brát místo dvou stovek stovky čtyři. Své vzdělání chtějí lékaři dostat pod dohled České lékařské komory. Podle Hudce lékaři hromadnou výpovědí nehrozí proto, aby z nemocnice odešli. Ale aby naopak upozornili na to, že stále více doktorů kvůli nízkým platům a špatnému systému vzdělávání utíká do zahraničí.

Proč jste se ke kampani připojil? Dvacet let se řeší platy lékařů i jejich další vzdělávání po studiu, a nic se neděje. Na ministerstvu zdravotnictví se vystřídalo nejvíc ministrů a problém se stále odsouvá. Platy jsou pořád hodně nízké. Mám devět let praxe a maximální možné vzdělání v dětském lékařství, a můj základní plat je osmnáct tisíc čistého. Když jsem si dělal atestace, systém se několikrát změnil a končil jsem kvůli tomu o tři roky později.

Není hromadná výpověď dvou třetin lékařů nemocnice příliš nátlaková? Teď na konci roku to tak vypadá. Poprvé jsme však kampaň avizovali už v květnu a od té doby se neuskutečnilo ani jedno seriózní jednání. Přitom naše požadavky jsou jen rámcové. Navíc to není stávka ani demonstrace, výpověď může dát každý.

Lékaři zatím podpisem stvrdili svou připravenost dát k 31. prosinci 2010 výpověď. Dojde to skutečně tak daleko? Myslím, že většina lékařů tady v Opavě výpověď podá. Můžu ale mluvit jen sám za sebe a já ji podám. Je jasné, že ministerstvo nás teď spíše testuje. Předpokládám, že nás nechají dojít až k výpovědi. Pak běží dvouměsíční výpovědní lhůta, takže faktický problém nastane od 1. března.

Kolik lékařů se zatím připojilo a jaká oddělení to postihne? V této chvíli čtyřiadevadesát lékařů. Připojují se postupně, nejvíce poslední dva až tři měsíce. Jde především o klíčová oddělení nemocnice, chirurgii, internu, dětské oddělení, gynekologii, neurologii. Tam se zapojilo devadesát až sto procent lékařů.

Co budete dělat, pokud kraj a ministerstvo nechají všechny lékaře opravdu odejít? Asi bych uvažoval o tom, že bych si zařídil ambulanci, do zahraničí nechci. V Opavě je zatím dost praktických dětských lékařů, ale mnozí jsou nebo brzy budou v důchodovém věku, takže prostor by tu byl. Pevně ale doufám, že vláda nedovolí, aby pacienti zůstali bez lékařské péče. Třeba v porodnici by nezůstal jediný doktor.

Objednáváte si pacienty i na březen? Ano objednávám, věřím, že budeme dál ordinovat.

Stalo se už někde něco podobného? Před třemi lety v některých regionech v Polsku. Tam to došlo tak daleko, že lékaři dva dny nebyli v práci. Zdravotnická péče se tehdy totálně zhroutila.

Krizový scénář: nemocnice bez lůžekKdyby lékaři skutečně odešli, nemocnice by nápor pacientů nezvládla. Museli by jezdit až do Ostravy.

Situaci, která by nastala po odchodu lékařů, si ředitel Slezské nemocnice Milan Cvek nedokáže představit. Požadavky lékařů chápe.

Kolik má nemocnice celkem lékařů? Přesné číslo se hledá poměrně těžko, někteří lékaři u nás ordinují třeba jen jeden den v týdnu. Ale těch kmenových máme zhruba 150.

Existuje krizový plán, který by zajistil provoz nemocnice v případě, že více než půlka lékařů odejde? Žádný krizový plán nikdy nepočítal s tak malým množstvím lékařů. Nedovedu si představit, co se bude dít, pokud by lékaři od března nepřišli do práce.

Zavřeli byste nemocnici? Pravděpodobně bychom zavřeli lůžková oddělení. Už čtrnáct dní před koncem února bychom ukončovali hospitalizace a nepřijímali nové pacienty. Nemocnice by fungovala jako ambulantní provoz a pacienty na lůžková oddělení bychom posílali do Ostravy. Ale to je jen moje představa, poslední slovo bude mít zřizovatel, a tím je kraj.

Kvůli kampani Děkujeme, odcházíme ředitelé nemocnic jezdí na porady na krajský úřad. Jak jsou jednání daleko? Na poslední poradě se téma krizového plánu otevřelo poprvé, ale spíše informativně. Všichni čekají, kdy budou seznamy lékařů definitivní a která oddělení to postihne.

Pokud skutečně dají k poslednímu prosinci výpověď, budete hledat nové lékaře? Není kde. Privátní lékaři mají úplně jiné příjmy, nemají motivaci pracovat v nemocnici. Nabíráme absolventy lékařských fakult, ale ti hned zkušené lékaře nezastoupí.

Kdybyste nestál v pozici ředitele, ale řadového lékaře, připojil byste se ke kampani? Zvažoval bych to. Chápu nespokojenost hlavně mladých lékařů. Není to jen otázka peněz, ale i systému vzdělání, který musí podstoupit, aby mohli samostatně pracovat. Za posledních deset let se jej podařilo rozbít, je nepoužitelný. Podporuji je, ale bohužel jsem v roli, kdy musím vyčkat, co udělá vláda nebo kraj.