Nemocnice v Kladně supluje záchytku. To se má změnit

V Kladně by mohla ještě letos začít fungovat záchytka. Agresivních opilců, které nyní přijímá jen nemocnice, přibývá.

Chlap jako hora vráží na interně do sestry. V hospodě proložil piva několika panáky tvrdého a potom si ustlal na ulici. Strážníci ho nechali převézt do nemocnice. Teď si s ním musí poradit subtilní lékařka a její personál.

Opilci a pacienti

„Tenhle týpek je tu celkem často. Končí pravidelně u nás, na speciálních pokojích. Je v Kladně jedním z mála opilců, které k nám vozí častěji, s nímž se nadřu, než ho zpacifikuju,“ říká sanitář Zdeněk Brutovský. Na dvou speciálních pokojích pro opilé a narkomany pracuje bývalý horník téměř od jejich zřízení v roce 2007.
Zvláštní pokoje zařídilo vedení nemocnice až tři roky poté, kdy město zrušilo záchytku v Zádušní ulici.
„Opilci se nám hromadili na pokojích s ostatními pacienty. Vybavili jsme proto místnosti v přízemním domku devíti lůžky, na okna jsme nechali připevnit železnou síť,“ uvádí zástupce ředitelky Oblastní nemocnice Kladno Vladimír Lemon.
Vedle místností je pokoj pro sanitáře, na „záchytce“ se jim říká zřízenci. Slouží v partách denně od šesti večerní do šesté ranní. Potom vyspalé opilce propustí zpět na oddělení, kde je v noci přijímali. Pacienti mají nárok na snídani.
Některým opilým se občas podaří utéct do města, kde v pijatice pokračují. Dodnes si v nemocnici vyprávějí příběh jednoho z herců Středočeského divadla, který vyběhl z pokojů do ulic nahý.
Někteří, zvláště skupinky rozdováděných kamarádů, dokážou do rána zdemolovat celý pokoj.
„Po koncertu Tří sester nám přivezli šest fanoušků kapely. Když jsem je ráno pouštěl, pokoj jsem nepoznal. To, o čem jsem si myslel, že nejde zničit, bylo na odpis. Dokonce i tu kovovou síť na oknech holýma rukama roztrhali a zohýbali. Někteří měli úplně ztrhané nehty,“ vzpomíná Brutovský.

Záchytka zřejmě letos?

Speciální pokoje prakticky suplují protialkoholní záchytnou stanici. Jen pobyt si pacienti neplatí. Nemocnici ho zaplatí zdravotní pojišťovny. Pacienty tak nestojí vyspání z opilosti ani korunu.
„Stav už přestává být z lidského i z ekonomického hlediska únosný. Nemocnice platí odměny sanitářů, úklid pokojů, spotřebovanou energii. Předloni jsme zaplatili přes půl milionu korun, za loňský rok to bude určitě o sto tisíc víc,“ říká Lemon s tím, že před dvěma lety přijali za rok sto padesát opilých, loni tento počet měli již v září.
Vedení nemocnice požádalo město, aby se na pobytu opilých finančně podílelo. „Jsme ochotní jednat s krajem o částce, kterou zaplatí krajský úřad, a co by byla schopna platit kladenská radnice,“ uvádí primátor Dan Jiránek.
Příbramské záchytce podle něj město ročně platí patnáct tisíc korun za občany Kladna, které tam přijmou. „Záchytku jsme zrušili, protože jsme dopláceli na opilé, kteří často neměli trvalé bydliště v našem okrese,“ podotýká Jiránek.
Zástupci kraje koncem loňského roku připustili, že by protialkoholní záchytná stanice mohla v areálu kladenské nemocnice vzniknout už v letošním roce.
„Záchytka by mohla být provozována ve spolupráci Středočeské záchranné služby, kraje a města,“ míní mluvčí kraje Berill Mascheková.

Místo pro stanici

Pokud záchytka v Kladně bude, je otázkou, kde. „Jsme pro to umístit záchytku mimo areál nemocnice,“ říká Lemon.
Město však platit rekonstrukci ani provoz některého ze svých objektů nehodlá a kraj vhodnou nemovitost v Kladně zřejmě ani nevlastní. „Kladno by si záchytku zasloužilo, jenže kraj bude vhodný objekt mimo nemocnici asi hledat marně,“ míní krajský radní Marcel Hrabě, který v Kladně žije.
Pokud se všechny strany na obnovení záchytky dohodnou, s velkou pravděpodobností vznikne tam, kde jsou nyní zvláštní pokoje.
„Změnu speciálních pokojů na záchytku bychom uvítali,“ říká šéf středočeské záchranky Martin Houdek.

V kraji tři zařízení

Ve Středočeském kraji fungují tři protialkoholní záchytné stanice. Po Kolínu a Příbrami vznikla v roce 2008 záchytka v areálu mladoboleslavské nemocnice. „Funguje poměrně dobře. Loni jí prošly přibližně čtyři stovky pacientů. Osvědčila se,“ říká Mascheková.
Mladá Boleslav dotuje záchytku půl milionem korun ročně. Kraj přispívá milionem. Pacienti tam za pobyt platí čtyři tisíce korun za noc, v Příbrami je to tisíc pět set a v Kolíně šest set korun.
„Jsme se záchytkou velmi spokojení. Opilí aspoň neobtěžují sestry na odděleních,“ podotýká mladoboleslavský radní Adolf Beznoska. Jako kladenský rodák by městu záchytku rozhodně doporučil.