Nízký nájem, drahé opravy

V Karviné si mohou lidé pronajmout byt za korunu. Zato zaplatí víc na opravách.

Lidé, kteří nemají na hypotéku, nebo kteří potřebují rychle bydlet, mají novou šanci. Společnost RPG Byty, která vlastní většinu bytů v Karviné-Novém Městě, přišla s lákavou nabídkou. Nabízí na dva roky slevu na nájmu. Ovšem opravy většinou zdevastovaných bytů si musí nájemníci zaplatit sami.
„Je to jedna z možností, jak pronajmout byty, které se musí nutně opravit a které jsou v části města, kam se lidé nechtějí stěhovat,“ řekl mluvčí společnosti RPG Byty Petr Handl. Nabídka společnosti RPG je následující: Před podpisem smlouvy dohodne s každým nájemníkem zvlášť, co musí v bytě opravit. Stihnout to musí do tří měsíců, po které platí nájem jednu korunu. Pak přijde opravy zkontrolovat technik. Pokud je vše opravené, dostává podnájemník další slevu po dobu jednadvaceti měsíců. Pak už platí celou výši nájemného. Sedmička zjišťovala, zda je tato nabídka pro lidi výhodná. Zjistila, že například v bytě v Květinové ulici 1273 ušetří podnájemník za dva roky kolem sedmdesáti tisíc korun. Pracovníci RPG Byty však vypočítali, že celková oprava tohoto bytu vyjde na 182 tisíc korun.
Sedmička si nabízený byt prohlédla s Richardem Tomešem, který má zkušenosti s opravami několika bytů. Podle něho by si šikovný kutil zvládl byt opravit za ušetřený nájem. Otázka ale je, jestli by to stihl za tři měsíce.
Ani přes nabídku slevy na nájemném by se sem ale mnozí lidé nikdy nenastěhovali. „Do takového bytu bych se v životě nenastěhovala. Už jen z toho úklidu bych se asi zbláznila. Navíc je úplně zdevastovaný, takže by se musel kompletně opravit. A to podle mého ve finále vyjde stejně, jako bych si koupila byt nový a zrekonstruovaný,“ říká Karviňanka Zuzana Šimrová.

Opravit se musí téměř všechno

Nabízený byt je v místě, kde mnozí Karviňané bydlet nechtějí. Tím se Tomeš nenechává odradit, byt si chce prohlédnout a zjistit, zda je nabízená sleva výhodná. „Počítám s tím, že nebude v dobrém stavu,“ říká před prohlídkou. Po prvních krocích v předsíni ale zaváhá. „Že byt bude vypadat takhle, s tím jsem teda nepočítal,“ říká překvapeně. Byt je zdevastovaný a hrozně špinavý. Podle realitní makléřky se tam musí opravit téměř vše kromě oken, ta jsou plastová. „Zájemce o byt musí opravit celou koupelnu včetně elektřiny a vody. Podlahy v bytě a kuchyň. Vyřešit musí i to, čím bude topit,“ vyjmenovává realitní makléřka RPG Byty Gabriela Cimrmanová. Tomeš by za sedmdesát tisíc korun tyto opravy zvládl. „Musel bych ale vyhledávat třeba dvacetiprocentní slevy ve velkoobchodech. Opravy si samozřejmě musím udělat sám nebo využít svých známých. Ale tříměsíční termín je šibeniční,“ uvažuje Tomeš. Bydlet by tady ovšem nechtěl. „Do téhle čtvrti a takového domu bych nenastěhoval nikoho. Nemyslím si, že tohle je to pravé prostředí, kde by měly mé děti vyrůstat,“ myslí si Tomeš. Nabídka slevy je podle něj dobrá. „Některé byty určitě nebudou v až tak dezolátním stavu. Ale tahle lokalita je špatná. Takže nabídka super, ale jak pro koho,“ uzavírá Tomeš.

Zájemce přiláká hlavně sleva na nájemném

Vlastník těchto bytů ale počítá s tím, že zájemce o bydlení přiláká hlavně zlevněné nájemné. „Pro některé zájemce může být bydlení zajímavé tím, že si opravy a úpravy udělají podle vlastních představ a díky tomu získají bydlení za zvýhodněných podmínek,“ říká mluvčí RPG Petr Handl. Zatím má společnost v nabídce jen několik bytů. „Tento program jsme teprve odstartovali a byty do něho zařazujeme postupně. Pokud bude o takové byty zájem, jsme schopní do programu zařadit až pět set bytů,“ dodává Handl.