Noční služba u strážníků. Ve všední den hřeší hlavně řidiči

Policistou chtěl být snad každý malý kluk. Uniformu však zpravidla oblékl poprvé a naposled na vojně. Redaktor Sedmičky si dětský sen splnil u klatovských strážníků.

Narkomani vybírají popelnice u hypermarketů, opilci dělají nepořádek na ulicích, zákaz vjezdu plno lidí nerespektuje a drtivá většina cyklistů má svítilny v batohu místo na kole. Co se jim tak podívat na zoubek? Redaktor Sedmičky využil příležitosti strávit noc na strážnici klatovské městské policie. V týdnu tady slouží vždy dva lidé, kteří objíždějí město autem a jeden operační. O víkendu ještě posilují službu dva pěší policisté.

Narkomani? Problém

Je 19 hodin. Denní služba končí a večerní začíná. Strážníci ještě řeší několik drobností a pak už nezbývá nic jiného než nasednout do služebního auta a zkontrolovat město. Strážníci Štefan Fejerčák a Walter Schmidt vyráží s naším redaktorem do terénu a hned ve Vídeňské ulici načapou řidiče škodovky, kterému nic neříká minimální vzdálenost stání vozidla od přechodu pro chodce. Vše je vyřešeno domluvou a hlídka může pokračovat dál. Trojice projíždí kolem klatovského Kauflandu. „Sem jezdíme kvůli narkomanům. Když v Kauflandu likvidují staré potraviny, oni to pak vybírají a je všude kolem nepořádek. Ale teď je zima, tak jich tady moc nebývá,“ vysvětluje jeden ze strážníků.

Právě narkomani jsou ve městě problémem číslo jedna, který trápí nejen strážníky, ale i obyvatele. Kradou a obtěžují lidi. „Když někde vysedávají na lavičkách a lidi nám kvůli nim volají, nemůžeme s tím nic dělat. Vyhlášku neporušují,“ tvrdí strážníci. „Dnešní noc asi nebude moc akční, zvlášť, když je všední den,“ dodávají strážníci. I kolem dalších klatovských hypermarketů je klid. Hlídka projíždí i nádraží, řadové garáže v Podhůrčí a pak se vrací zpátky do centra. Tady si vezme na mušku řidiče, kteří nerespektují v ulici ČS. legií parkování pouze s parkovací kartou.

„Ještě zastavíme pár aut, která tady nemají co dělat,“ říká Štefan Fejerčák a vyndavá z auta červenou baterku. Tady se strážníkům podaří lapit několik aut. Kdo nemá parkovací kartu, musí platit pokutu. Během kontroly se ke strážníkům připojuje ještě fotograf Sedmičky.

Honička ke Kauflandu

Bude v noci opravdu nuda? Zdá se, že ne. Strážník se snaží zastavit osobní auto, to ho ale objíždí a mizí na konci ulice. „Co to mělo být? Stavěl jsi ho?“ ptá se Walter Schmidt. Co následovalo potom, je vesměs jasné. Rychle do auta a za ním. Kola se protočila na uježděném sněhu a auto vyrazilo za ujíždějícím řidičem. Strážníci zapínají maják a míří k náměstí. Ve Vídeňské ulici už je vidět ujíždějící auto, které rozhodně nejede předepsanou rychlostí. Jenže radar strážníci nemají, takže na nepřiměřenou rychlost ho nenachytají. „Tady ho nepředjedu. Až dole u Kauflandu to snad půjde,“ říká strážník naprosto klidným hlasem. Povedlo se. Řidič zabočil na parkoviště k hypermarketu a zastavil. „Já myslel, že mě pouštíte. Tak jsem jel dál,“ vymlouval se řidič, když se ho strážníci ptali, proč nereagoval na výzvu.

Redaktor spolu se strážníky dokončuje obhlídku města, která trvá zhruba hodinu a půl a vrací se na strážnici. „Teď uděláme nějaké papírování a můžeme vyrazit znova,“ říkají strážníci. Auto městské policie zajíždí i do přilehlých obcí, ale tady se neděje vůbec nic. Všichni se vrací do Klatov, kde kontrolují nově postavenou lávku přes Drnový potok. Té většina Klatovanů přezdívá Ubytovna pro feťáky. Všude klid. Jen na nábřeží Kpt. Nálepky někdo zaparkoval na chodníku, přitom na druhé straně silnice je poloprázdné parkoviště. Strážníci vytahují bločky a začínají vypisovat pokutu. Majitel auta si ale zřejmě všiml blesku našeho fotografa a vyběhl před dům rovnou s peněženkou. „Já jen přivezl zuby jedné paní,“ hájí se muž, ale moc platné mu to není. Platí tři stovky. Řidič zatím vede jako nejvtipnější hříšník, ale velice rychle po něm štafetu přebírá cyklista, který jede na neosvětleném kole.

„Vždyť jedu po chodníku. Ale vzadu mi kolo svítí,“ vysvětluje cyklista. „A po chodníku se smí jezdit? No, může. Ale za dva tisíce,“ zažertuje strážník. „Dnes to vyřešíme domluvou, ale z toho kola musíte sesednout a vést ho,“ dodává. Cyklista udělá pár kroků a je opět nachytán. „Vy nás houpete. Vždyť vzadu světlo nemáte,“ pokračuje policista. „No, já ho mám. V batohu,“ tvrdí provinile cyklista. Strážníci říkají, že dopravní předpisy si spousta lidí vysvětluje po svém a mnohdy dochází ke komickým situacím. Příkladem může být řidička, která zastavila u chodníku lemovaného žlutou čárou. Na otázku strážníků, zda ví, co ta čára znamená, žena odpověděla: „Že by tady vedl plyn?“

Jiný řidič zase nedůvěřivě koukal na značku zákaz vjezdu a tvrdil, že tohle u nich na vsi nemají. Ale matně si prý na značku vzpomíná z autoškoly. Při pokutování jednoho z řidičů se z restaurace Kanon vypotácí dvojice mladíků. Ve své opilecké pýše z dálky nadávají strážníkům do blbců a kreténů a pak hrdinsky mizí v taxíku. Auto městské policie míří během večera i na nechvalně známou Větrovnu. Na chodníku je zaparkovaný vrak Škody Favorit bez zadního kola. Obyvatelé Větrovny vybíhají ven. „Pane, to je naše auto. My musíme sehnat kolo, abychom nezničili podvozek a zítra to odtáhneme na zahradu,“ dušují se.

Kontrolní bod

Strážníci spolu s redaktorem kontrolují i herny. Občas tu prý nachytají nezletilé, jak roztáčí válce výherních automatů, ale většinou jen o víkendu. V týdnu je tady klid. Během každé kontroly zajíždí auto na kontrolní bod, ze kterého se hlásí vysílačkou na strážnici. „Kontrolní body jsou problematická místa nebo lokality s větším pohybem lidí. Patří sem třeba náměstí, restaurace Sparta nebo klub Sklípek. Na bodu musíme hlídkovat a pak pokračovat v kontrole,“ vysvětluje Schmidt.

A jaký je harmonogram kontrol? Průběžný. Je v něm sice řád, ale nikdy nevyjíždí hlídka ve stejnou dobu. Lidé by si na to zvykli a vandalové a zloději by toho využívali. Cela pro zadržené, skříň plná zbraní nebo pultová vysílačka operačního důstojníka. To byste na strážnici hledali marně. Od běžné kanceláře se moc neliší, jen nástěnku zdobí rukávové nášivky strážníků z různých krajů a v prosklené skříni jsou úhledně vyrovnané policejní čepice - brigadýrky.

K ránu už klid

Asi nejzajímavější je tady kamerový systém. Několik monitorů ukazuje různé kouty klatov, přičemž z jednotlivých kamer se mění úhel obrazu. „Ty jsou načasované, aby se na obrazovkách měnily automaticky nebo se to dá ovládat manuálně,“ vysvětluje operační. Jsou tři hodiny v noci a hlídka vyráží na třetí kontrolu.

Tu už fotograf Sedmičky vzdává a se strážníky se vydává pouze redaktor. Ve městě už je ale absolutní klid a o hodinu později už služební auto míjí lidi, kteří jdou do práce. Teď už je na hlídce opravdu nuda.