Nová radnice je stoletá dáma

Pohled do staleté historie pražské Nové radnice nabízí výstava dobových fotografií, listin a artefaktů.

Na den přesně sto let od otevření pražské Nové radnice zahájil 2. dubna pražský primátor Bohuslav Svoboda výstavu o této unikátní stavbě. Hlavní část výstavy najdou návštěvníci před budovou radnice na Mariánském náměstí, kde jsou na panelech rozmístěny desítky dobových i současných fotografií.

„Díky své celodenní otevírací době přináší Pražanům i návštěvníkům hlavního města jedinečnou možnost poznat příběh tohoto výjimečného objektu. Ačkoliv jde o stoletou dámu, je stále elegantní, zkrášlená vytříbenými architektonickými detaily architekta Osvalda Polívky,“ řekl při zahájení výstavy primátor Svoboda.

Uvnitř budovy magistrátu výstava pokračuje ukázkou listin a artefaktů. Tam se však návštěvníci podívají jen v úředních hodinách. „Za návštěvu to ale rozhodně stojí. Ukazujeme tam totiž unikátní dobové plány pro stavbu nové budovy, ohlasy na stavbu v tisku nebo chronologický seznam všech primátorů,“ říká kurátor výstavy Michael Klang.

Budovou také prošla nespočetná řada osobností kulturního i politického života českého, evropského a celosvětového významu, ať už to byl generál Dwight Eisenhower, Věra Čáslavská, Emil Zátopek, Jurij Gagarin, Josip Brož Tito nebo princ Charles.

Berní úřad

Základní kámen radnice položili v roce 1908 a nejprve fungovala jako berní úřad. Jako první v Praze byla vybavená výtahy páternostery. Svému původnímu účelu sloužila Nová radnice až do roku 1945. Když v květnovém povstání utrpěla velké škody Staroměstská radnice, změnila se z úřední budovy městských finančních a stavebních úřadů v oficiální sídlo vedení města. Na přelomu čtyřicátých a padesátých let zde byly provedeny stavební úpravy a dvorana byla přeměněna ve velký zasedací sál.

Dnes je Nová radnice především sídlem primátora a Rady hlavního města Prahy. Ve velkém sále se konají zasedání pražského zastupitelstva, semináře, konference i promoce absolventů vysokých škol.

K budově se ale váže i několik tajemství. Největší záhadou je plechová schránka s dokumenty o zřízení pamětní desky Josefa Kajetána Tyla. Pochází z původního domu, který byl při asanaci části Starého Města zbořen. Neotevřenou schránku prý stavitelé nakonec zazdili do jednoho z okenních parapetů mezi druhým a třetím patrem traktu Nové radnice situovaného do Linhartské ulice.

Výstava 100 let Nové radnice bude na Mariánském náměstí do 30. dubna a poté se přesune do spodní části interiéru Nové radnice, kde bude běžně přístupná v otevírací době radnice.