Nová Role: koupaliště pro skromné

Test koupališť pokračuje v Nové Roli. Jedinou atrakcí je tam restaurace.

Novorolské koupaliště mnoho atrakcí nenabízí. Přírodnímu koupání dají přednost spíše skromní návštěvníci nebo místní, kteří sem chodí na pivo. Jediné zázemí, které tu příchozí najdou, poskytuje restaurace. Otevřeno má denně. Kromě občerstvení si v ní mohou zahrát například kulečník nebo pétanque. „Koupajícím u nás poskytujeme, co můžeme,“ říká provozovatel restaurace Alexandr Poláček, který ji společně se svými kolegy postupně rekonstruuje.
Návštěvníky čeká v Nové Roli písečná pláž s pozvolným vstupem do vody. Díky tomu, že místní mladí lidé dávají přednost koupání v přilehlém Jimlíkově, tady přelidněnou pláž neuvidíte. Travnatá louka za ní nabízí dostatek místa, takže máte jistotu, že se při opalování nebudete s nikým mačkat.
Novorolská radnice před třemi lety investovala miliony korun do biologického čištění koupaliště. Podle starosty Václava Heřmana se to na její kvalitě odrazilo už loni. „Kvalita vody je vynikající. Pravidelně necháváme dělat rozbory,“ říká. Své si ale o koupališti myslí mladí lidé, kteří by tady do vody nešli. „Chodíme sem jenom na pivo, jinak se tady nekoupeme, protože se nám to zdá špinavé. Jezdíme do Jimlíkova,“ říká Tomáš Latislav a jeho kamarádi souhlasně přikyvují. Nadšení z koupání v Nové Roli naopak projevují místní děti, které jím na rozdíl od dospívajících mladíků nepohrdnou. Do budoucna počítá provozovatel restaurace s vybudováním dětského koutku. Pokud se dohodne s představiteli města, uvažuje o možnosti postavit na koupališti molo. Současně se snaží vyhovět i pořadatelům různých kulturních akcí, takže se o prázdninách návštěvníci koupaliště dočkají například dalšího ročníku Festivalu bez hvězd.