Nová sezona: mniši i Lucie Bílá

Bolek Polívka, Lucie Bílá, Simona Stašová. Všichni vystoupí v jabloneckém divadle v příští sezoně. Ta odstartuje už za pár týdnů představením Shirley Valentine.

Jablonecké divadlo vstupuje do čtrnácté divadelní sezony. Lákat diváky chce nejen na oblíbená představení pražských divadel, ale také na pěvecké hvězdy jako třeba Lucii Bílou.
Ředitel divadla Pavel Žur stojí v jeho čele už třináct let. Za tu dobu přivedl na jablonecké jeviště ty největší domácí hvězdy. Z herců třeba Jana Třísku, Jiřiny Jiráskovou i Bohdalovou či Jana Kačera. Povedlo se mu do města přilákat i významné pěvce, od Petra Dvorského až po Magdalenu Koženou nebo Dagmar Peckovou.
Chce udržet standard i do budoucna a nabízet nejen Jablonečanům, ale i přespolním návštěvníkům stále to nejlepší.
„Příští sezona pro mě bude zajímavá a v řadě věcí i v mnohém nová,“ říká k nadcházejícímu období ředitel.

S jakým představením vstoupíte do nové divadelní sezony?

Vůbec první bude v září inscenace Shirley Valentine se skvělou Simonou Stašovou v hlavní roli. Je to jedno z nejpovedenějších představení poslední doby. Další lahůdkou prvního měsíce sezony je také hudební vystoupení. 21. září zazpívá v Jablonci moskevský patriarchální sbor Drevnerusskij Raspev. Vystoupí dvanáct mnichů s gregoriánskými chorály z desátého až sedmnáctého století. Jejich umění je raritou ve světě.

Na jaké další pěvecké a herecké hvězdy se můžou diváci těšit?

Opět přijede zazpívat několikanásobná zlatá slavice Lucie Bílá, která s městským divadlem úzce spolupracuje už od roku 1998. Vystoupí v říjnu. Dále návštěvníci uvidí třeba Bolka Polívku, představení Divadla Na Fidlovačce nebo Divadla Sklep. Skvělá bude také inscenace Světáci v podání Klicperova divadla z Hradce Králové. Dále bych doporučil nenechat si ujít představení Mefisto v podání Divadla pod Palmovkou a mladé diváky by mohly zaujmout Ostře sledované vlaky v provedení herců z Mladé Boleslavi.

Vedle divadla chystáte i druhý ročník zpěvácké soutěže. O co jde?

Je to velká hudební specialita, která se odehraje v říjnu a nese název Hvězdy nad Ještědem. Je to soutěž v populární písni, jazzu i spirituálech, jednoduše prostupuje mnoha hudebními žánry. Přihlásit se můžou zpěváci různých věkových kategorií. Vypsané jsou tři. Pro zpěváky do čtrnácti let, do pětadvaceti a nad pětadvacet let. Už máme padesát přihlášených, ze kterých vybere při castingu odborná porota ty nejlepší. Vítěz z každé kategorie pak zazpívá na slavnostním večeru Hvězdy pod Ještědem. Tam i loňská vítězka Dita Beňáková předá letošnímu výherci pomyslnou hvězdu. Naší snahou je touto cestou podpořit mladé zpěváky a zároveň je propagovat třeba v rádiu.

Vedle divadla pořádáte kulturní akce v kostele svaté Anny. Co připravujete v úvodu sezony?

V kostele hned v září zahraje skvělý varhaník Petr Hostinský společně s trumpetistou Pavlem Herzogem. Oba tito výborní hráči jsou určitě známí i mezi mladšími posluchači, protože hrají ve skupině Sto zvířat. Jejich koncert bude jistě mimořádným zážitkem.