Nový Blackphone reaguje na špionážní aféry, prý dokáže ochránit soukromí

šéf firmy Silent Circle Phil Zimmermann s novým telefonem Blackphone (Profimedia.cz)

šéf firmy Silent Circle Phil Zimmermann s novým telefonem Blackphone (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Na trh míří nový mobilní telefon Blackphone z dílny společností Silent Circle a Geeksphone, který slibuje vysoký stupeň zabezpečení dat. Podle dostupných informací umí šifrovat hesla, hovory nebo internetovou komunikaci bez předchozího nastavení uživatelem.

Spoluzakladatel Silent Circle Phil Zimmermann, jenž je tvůrcem technologií pro bezpečnou komunikaci, se nechal slyšet, že kvůli aférám s odposlechy americké tajné služby NSA nastal v mobilní komunikaci čas na změnu. „Moderní technologie vznikaly proto, aby lidem pomáhaly, nikoli proto, aby jejich uživatelé ztráceli své soukromí,“ řekl Zimmermann.

Blackphone zřejmě nabídne operační systém na bázi oblíbeného Androidu. Systém, jenž nese jméno PrivatOS, zašifruje hesla, interní úložiště, hovory a internetovou komunikaci bez předchozího nastavení uživatelem. Mělo by tedy jít o zabezpečení celé platformy, nikoli o samostatné aplikace, které musí uživatelé nejprve aktivovat, jak bylo dosud běžné.

„Blackphone zatím nebyl oficiálně prezentován, ale dokážu si představit, že určitě lze zabezpečit komunikaci mezi dvěma uživateli Blackphone, ale v okamžiku, kdy budete chtít odeslat běžnou SMS nebo provedete běžný hovor s člověkem, který Blackphone nemá, tak data určitě šifrovaná nebudou,“ podotkl specialista firmy Syscom Software Miroslav Volek.

Podle Volka je také otázkou, jak Blackphone dokáže zaujmout klienty. Třeba mobily od ztrátové kanadské firmy BlackBerry byly vždy považovány za vysoce bezpečné, ale úspěch jim to nezaručilo. „Uživatelé si přejí na telefonu spouštět interaktivní aplikace a málokdo chce u sebe nosit dva telefony, jeden zabezpečený a druhý na spouštění oblíbených aplikací.“ dodal Volek.

Komunikace s Blackphone bude patrně na jiných platformách podle Volka zabezpečená nativními aplikacemi od Silent Circle, jež budou určeny přímo pro dané platformy, ale taková řešení na trhu již existují. Na podobném principu fungují například aplikace od kanadské společnosti Cryptonix Technologies.

Šmírování mění síťový byznys