Nový domov vyhrála vila v Nespekách

Vila v Nespekách na Benešovsku od architektů Ladislava Lábuse a Marka Nábělka získala nejvyšší ocenění v soutěži Nový domov roku 2008, která hodnotí dokončené a realizované stavby pro účely bydlení. Ceny pro nejúspěšnější projekty určené právě k bydlení se loni udělovaly již posedmé.

Soutěž, kterou každoročně vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Českou komorou architektů, probíhá ve čtyřech kategoriích: novostavba rodinného domu, novostavba bytového domu, rekonstrukce bytového domu nebo jiné budovy pro účel bydlení a výstavba bytů v domech zvláštního určení. Hodnotila se úroveň architektonického řešení stavby, začlenění stavebního díla do daného prostředí, využití pozemku, řešení dopravy, provedení stavby, konstrukční řešení a citlivost k životnímu prostředí.

#####Nestavějí se jen nevzhledné satelity

„Prezentace jednotlivých projektů potvrdila, že kromě satelitních sídel mohou vznikat i kultivované domy. Projekty obsahovaly také nízkonákladové stavby, jejichž autoři použili netradiční materiál,“ řekl při slavnostním předávání cen ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL). Vítězný projekt v kategorii rodinný dům, kterým se stala vila v Nespekách, zaujal porotu „vyváženým a kultivovaným řešením“. Ocenila stavbu mimo jiné za vizuální a materiálové propojení interiéru objektu se zahradou a příjemné měřítko stavby. V kategorii novostavba bytového domu získal první cenu terasový dům v Košířích, na němž pracovali Pavel Hnilička, Veronika Hamšíková, Petra Bláhová-Kandusová a Jan Dluhoš. Stavba podle poroty dobře využívá možnosti parcely a prostředí. Dům byl postaven ve svahu na místě původní vily. Díky terasovému uspořádání vznikly čtyři byty se střešními zahradami.

#####Ocenění se dočkal i dům ze slámy

Jako nejlepší v kategorii rekonstrukce bytového domu nebo jiné budovy pro účel bydlení byl vyhodnocen historický objekt Míšeňská 4 v sousedství Kampy, Mostecké věže a Lužického semináře, jehož autory jsou Hana Seho a Petr Hlaváček. Stavba podle poroty reprezentuje zdařilé architektonické řešení rekonstrukce v historickém centru. Odměnu získali také architekti Oliver Kálnássy a Lukáš Gavlovský za soutěžní návrh Slaměný dům ve stodole. Na místě dříve určeném pro obilnou slámu vznikl originální obytný dům. Dřevěnou konstrukci vyplňuje izolace ze slaměných balíků omítnutých hliněnou omítkou. Cihlové jádro obaluje konopná koudel, sláma a dřevo. „Uhnětl jsem dům ze slámy a hlíny vlastníma rukama,“ řekl na vernisáži jeden z autorů. V kategorii výstavba bytů v domech zvláštního určení byl hodnocen jediný objekt. Odměnu získal Domov sociální péče Hagibor, jehož autory jsou Jan Línek a Josef Kolář. Jde o největší projekt v novodobé historii Židovské obce v Praze. Zahrnuje záchranu, obnovu a rekonstrukci historické budovy z počátku 20. století.